'Kong' Per og co. raser: Vil med til guldbryllup

Det har skabt røre i andedammen hos 'Kong' Per Brunsgård, at Danmark ikke skal til royalt guldbryllup. Andre danskere mener, at det er tid til en klar udmelding fra regentparret

Per Brunsgård raser over, at regentparret holder offentligheden udenfor deres guldbryllup (foto: privat)
Per Brunsgård raser over, at regentparret holder offentligheden udenfor deres guldbryllup (foto: privat)

Super-royalisten 'Kong' Per Brunsgård, som står bag den royale blog KongPer og følger det danske kongehus i tykt og tyndt, er ikke tilfreds med dagens udmelding om, at offentligheden ikke er velkommen til Dronning Margrethe og Kong Henriks guldbryllup.

- Det er da en skam, det må jeg sige. Lidt offentlighed burde der da være, så vi kan få lov til at være med til kongehusets fester, i det mindste på tv, siger han til Ekstra Bladet.

'Kong' Per Brunsgård har flere hyldemetre med fotoalbum og videooptagelser af royale begivenheder, som han har støvet sammen igennem de sidste mange år.

Og det ærgrer ham, at han ikke kan opdatere hylden med guldbryluppet.

- Vi er jo alle med til at betale, så ville det da være på sin plads, hvis folket ligesom også kunne være med. Jeg havde da glædet mig til at se det. Jeg vil da gerne være med til det guldbryllup.

De skal melde klart ud
Ikke alle danskere brænder ligeså meget for kongefamilien som 'Kong' Per.

Ekstra Bladet spurgte fredag eftermiddag en stribe af slagsen på Amalienborg Slotsplads, og her var konklusionen klar: Så længe de er åbne, må Margrethe og Henrik få lige det guldbryllup, de vil.

Vibeke, 24:

Vibeke Nielsen (FOTO: Mogens Flindt)
Vibeke Nielsen (FOTO: Mogens Flindt)
 

- Jeg ville ikke følge med, hvis det blev holdt i offentligheden. Altså de er meget sympatiske, og de er jo også mennesker, så det er vel fint nok, at de vil holde deres guldbryllup privat. Til gengæld synes jeg, det er underligt, at Henrik kan få lov at gå på pension.

Karin, 49:

Karin Elhede (FOTO: Mogens Flindt)
Karin Elhede (FOTO: Mogens Flindt)
 

- Jeg plejer at se de kongelige begivenheder, men lige med de (dronning Margrethe og prins Henrik, red.) to er det jo lidt forvirrende. Jeg synes bare, de skulle melde klart ud. De siger, at de er sammen, men de opfører sig ikke, som om de er sammen. Så de holder lidt befolkningen for nar.

Kathrine, 34:

Kathrine Jensen (FOTO: Mogens Flindt)
Kathrine Jensen (FOTO: Mogens Flindt)
 

- De er meget hyggelige, men de må selv om, om de vil holde guldbryllup for sig selv. Jeg synes, der er forskel på begivenhederne, og guldbryllup er mere i den private ende.

Her kommer Trine Villemann med mulige årsager til, at Kongehuset holder festen privat

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

41 kommentarer
Vis kommentarer