Kongefamilien kun på korte besøg: Her er den sandsynlige forklaring

Kongehus-eksperten Sebastian Olden-Jørgensen mener, at der er en simpel, men trist forklaring på de korte besøg

Dronningen Margrethe forlader Rigshospitalet kort før klokken 17. Video: Henrik Houlberg Petersen

Prins Henrik har siden 28. januar været indlagt på Rigshospitalet i København. Og fredag morgen meddelte kongehuset, at hans tilstand er 'alvorligt forværret'.

Siden har den nærmeste familie – på nær kronprins Frederik, der i al hast er på vej hjem fra Sydkorea – været forbi og besøge prins Henrik. Men kun på korte visit. Kronprinsesse Mary og børnene var på hospitalet i godt en halv time, mens dronning Margrethe og prins Joachim forlod hospitalet igen efter en lille time.

Foto: Jakob Jørgensen Danske kongelige Dronning Margrethe har forladt Rigshospitalet

Årsagen til de korte besøg er ikke meldt ud, men ifølge kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen, som er lektor på Københavns Universitet, følger kongefamilien tæt og er forfatter til en bog om kongehuset, kan det fortælle en del om prinsens tilstand.

- Det kan jo være, og det synes jeg er den mest nærliggende og sandsynlige forklaring, at han ikke kan klare mere, siger han til Ekstra Bladet.

Prins Joachim og sønnerne forlader Rigshospital. Foto: Jakob Jørgensen
Prins Joachim og sønnerne forlader Rigshospital. Foto: Jakob Jørgensen

Prins Henrik omgivet af familien i anledning af prins Felix' konfirmation i maj 2017. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Grevinde Alexandra: - Vi er alle tre dybt berørte

Samme rutine
Kongehuset informerede selv offentligheden om prinsens tilstand fredag morgen klokken 08.01. Her lød det:

'Prins Henriks tilstand er desværre alvorligt forværret. Hans kongelige højhed kronprinsen har på denne baggrund afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege. Kronprinsen er nu på vej til Danmark.'

Det tolkede Sebastian Olden-Jørgensen på følgende måde over for Ekstra Bladet.

- De (kongehuset, red.) fortæller os jo, at han ligger for døden. Det var det samme, da dronning Ingrid døde. Hun var også sløj det sidste stykke tid, og så fik man at vide, at familien var samlet hos hende på Fredensborg Slot. Kort efter døde hun. Det er den samme rutine.

Foto: Anita Graversen Danske kongelige Prins Henriks bror: - Det er et spørgsmål om uger

At kongefamilien nu aflægger korte visit på Rigshospitalet, tolker Sebastian Olden-Jørgensen som, at hans formodning holder stik.

- Ja, det synes jeg. Ingen skal jo erklære ham død, før han er død. Men den meget store alvor, og at det er dét, som det hele handler om, bliver bare understreget af de korte besøg. Ellers var de jo nok blevet længere, vurderer han.

Prins Henriks sygdomsforløb

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik. Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

Henrik havde et fast greb i en af sine nye sygehjælpere, da han var i Tivoli 22. juni. Foto: Jakob Jørgensen Danske kongelige Kongehuset bekræfter: Har ansat hjælpere til Henrik

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus.

Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse. Operationen skyldes åreforkalkninger, også kendt som forsnævringer omkring pulsårerne. Prinsen udskrives efter en uge.

Kong Henrik har været indlagt siden torsdag. Nu oplyser Kongehuset, at han har fået lavet to indgreb, der ikke forventes at give gener. Foto: Morten Brandborg Underholdning Kong Henrik opereret: Det fejlede han

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

Smerterne bliver behandlet medicinsk, og der er ikke langt op til flere kirugiske indgreb.

Henrik i Cahors i sidste uge. Foto: Anthon Unger Danske kongelige Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

Prins Henrik er blevet udskrevet fra Riget. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige Prins Henrik udskrevet: Har brug for ro og hvile

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

En måned tidligere skabte prins Henrik ramaskrig, da han meddelte, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke.

Kongehusets presseafdeling ønsker ikke at uddybe prins Henriks tilstand. Foto: ANTHON UNGER Danske kongelige Kongehuset: Fik diagnosen i denne uge

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Prins Henrik blev sidst set offentligt til Peter Zobels bisættelse i september. Foto: Jonas Olufson Underholdning Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

9. februar 2018: Prins Henriks tilstand er så alvorlig, at kronprins Frederik afbryder sit ophold i Sydkorea i forbindelse med de vinterolympiske lege for at flyve hjem. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Det går den forkerte vej med prins Henriks helbred, oplyser kongehuset. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Prins Henriks tilstand alvorligt forværret