Kongehusekspert: Det kaster en skygge over hele hans liv

Sebastian Olden-Jørgensen kalder Kong Henriks beslutning om ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke for en protest og en provokation mod offentligheden

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen fortæller her, hvorfor Ekstra Bladet siden 8. marts 2015 har kaldt Henrik for Kong Henrik
Følg Underholdning
Følg Kongelige

I dag kom Kongehuset med den højst opsigtsvækkende melding, at Kong Henrik ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke sammen med Dronning Margrethe. 

I et interview med BT forklarer Lene Balleby, at kongen igennem mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt af det danske monarki. En utilfredshed, som har fyldt mere og mere i løbet af de seneste år.

Derfor er beslutningen om ikke at blive begravet ved siden af dronningen også en naturlig konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle, lyder det fra kongehusets kommunikationschef til BT.

Kongehusekspert og Lektor i Historie ved Københavns Universitet, Sebastian Olden-Jørgensen, finder Kong Henriks netop offentliggjorte beslutning yderst opsigtsvækkende og kalder det for en provokation:

- Det er meget opsigtsvækkende og virkelig provokerende. Det er en protest. En protest imod det, som han opfatter som en uretfærdighed, der er begået mod ham i løbet af årene, lyder det fra Sebastian Olden-Jørgensen til Ekstra Bladet.

- Det kaster en skygge over hele hans embedsskab, hele hans tid i Danmark, hele hans regeringstid. Det kaster en skygge over hele hans liv, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Bo Svane
Foto: Bo Svane

Sarkofag til 29 millioner: Nu vil kongen ikke begraves i den

Sebastian Olden-Jørgensen mener derimod ikke, at det er en protest direkte rettet mod Margrethe. Han vil godt være 'Prins Henrik', men han vil ikke længere være Prinsgemal. Han protesterer mod hele den officielle del af hans liv, forklarer Sebastian Olden-Jørgensen.

- Det er frem for alt en provokation, der er rettet mod offentligheden. Selvfølgelig er det ikke sjovt for dronningen, men hun har vel stadigvæk den private og familiære side af ham. Det her berører offentligheden og hans offentlige rolle.

- Prins Henrik har på sin vis følt sig forpligtiget til konsekvens - til at sig fra og sige ’nej’, tilføjer han.

På grund af beslutningen kommer kongen derfor ikke til at ligge ved siden af Hendes Majestæt Dronningen under den sarkofag, som billedhugger Bjørn Nørgaard har skabt.

I Kongehusets pressemeddelelse står der desuden, at kongen fortsat ønsker at blive begravet i Danmark, selvom han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke.

- Det er et forsøg på at sukre den bitre pille, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

- Hvis han også ville begraves i Frankrig, så ville det jo næsten lyde som en total flugt, og det er det ikke. Det er en protest …

- Derfor kan man også godt sige, at det virker usammenhængende, men det ville være endnu voldsommere, hvis han også ville væk fra Danmark, siger han.

Dronningen og kong Henrik skal begraves hver for sig

Foto: Jan Unger
Foto: Jan Unger

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+