Kongehusekspert fælder benhård dom over dronningens tale

- En nytårsagtig tale på mellemniveau, lyder dommen fra kongehusekspert Søren Jakobsen

- Meget klar. Også Henrik Qvortrup har vurderet Dronningens krisetale til landet. Producer: Lasse Brøndal

Forventningerne er store, når landet overhoved bebuder historisk krisetale til nationen. De forventninger mener kongehusekspert Søren Jakobsen bestemt ikke blev indfriet tirsdag aften.

Margrethe talte tirsdag aften helt ekstraordinært til den danske befolkning. Se den fem minutter lange tale her. Video: DR.

- Jeg synes faktisk ikke, hun slap særlig godt fra det. Det var en rutinepræget præstation, siger han til Ekstra Bladet og uddyber:

- Talen var skåret lidt over samme læst som nytårstalerne. Der var i virkeligheden kun et par enkelte punkter, hvor hun rammer noget personligt. Blandt andet der hvor hun adresserer de unge mennesker og taler om tankeløs og hensynsløs adfærd.

Dronning Margrethe: - Det er tankeløst at holde fester

Ifølge Søren Jakobsen, der har skrevet en række bøger om overklassen og kongehuset, er det ærgerligt, at dronningen ikke formåede at tale frit, men i stedet læste stift op fra sit manuskript.

- Jeg havde forventet, at hun for engangs skyld ville droppe sit manuskript og tale direkte fra hjertet. Det følte jeg ikke, hun gjorde. Det var en lidt nytårsagtig tale på mellemniveau. Og det er jeg i grunden ked af på institutionens vegne, siger han og tilføjer:

- Jeg havde ventet mig noget mere, når der er blevet lagt så meget op til det som i den her situation, hvor det er direkte koordineret med Statsministeren.

En af de ting, Søren Jakobsen savnede mest, var hjertevarme.

- Jeg synes ikke vi kom ret meget længere end den tidligere skriftlige erklæring, og jeg havde ventet mig noget mere hjertevarme og engagement, men man må jo også være lidt overbærende. Hun er jo en dame på snart 80 år.

Efterlyst i Ekstra Bladet

Henrik Qvortrup efterlyste forleden i Ekstra Bladet, at dronning Margrethe kom på banen. Og det gjorde hun så. Med manér endda ifølge den politiske kommentator.

- Hun havde et budskab. Det skal slet ikke sammenlignes med hendes nytårstaler. Det var ikke varm luft – det var kontant afregning, siger Henrik Qvortrup, der bed mærke i, at dronningen kaldte nogle af sine undersåtter for hensynsløse.

- Hun revsede udvalgte danskere. Det var ikke nær så sprogligt finurligt, som da hun kaldte danskerne dumsmarte i den berømte nytårstale. Hun var skarp og hård.