Kongehusekspert om Henriks beslutning: - Han er fuldstændig ligeglad

Kongehuset meddeler, at dronningens mand stadig skal begraves i Danmark, men kongehusekspert Trine Villemann siger, at han aldrig har lagt skjul på, at han vil begraves i Frankrig

Trine Villemann. Foto: Jens Dresling/ritzau/
Trine Villemann. Foto: Jens Dresling/ritzau/
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Kongehuset har meddelt, at kong Henrik ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke, som det ellers har været planlagt.

- Jeg har vist det her i mange år. Det er aldrig noget, han har lagt skjul på over for venner og bekendte, siger kongehuseksperten, Trine Villemann.

Hun mener dog fortsat, at Henrik ønsker at blive begravet i Frankrig på trods af, at kongehuset slår fast, at Henrik vil blive begravet i Danmark - men dog ikke sammen med dronning Margrethe.

Sarkofag til 29 millioner: Nu vil kongen ikke begraves i den

Men den forklaring køber Trine Villemann dog ikke.

- Jeg er helt sikker på, at vi får den sædvanlige teaterforestilling med særtog til Roskilde og alt det der, og så bliver der holdt en stor mindehøjtidelighed. Men der kommer en Prins Henrik løsning på det her, der betyder, at en del af ham bliver begravet på Cayx (regentparrets vinslot i Frankrig, red.), det er der slet ingen tvivl om, siger hun til Ekstra Bladet.

Fuldstændig ligeglad
Trine Villemann forestiller sig da heller ikke, at den beslutning som kongen har truffet, der uden tvivl vækker en del postyr, er noget, der påvirker hovedpersonen selv.

- Han er fuldstændig ligeglad. Han er en alfahan, og når han har sat sig noget i hovedet, så bliver det, som han vil have det. Jeg er sikker på, at en del af ham vil blive stedt til hvile på Cayx, for det er hans brændende ønske, siger Trine Villemann.  

Hun mener i stedet, at det mest betændte i denne sag er de mange millioner, der er blevet brugt på den sarkofag, som regentparret skulle begraves i.

- I sin tid, da Frederik d. 9 skulle stedes til hvile, der byggede man jo uden for Roskilde Domkirke et lille udendørs kapel, hvor Frederik d. 9 og Dronning Ingrid ligger. Her er der plads til både Dronning Margrethe og Prins Henrik, og der blev lagt stor vægt på, dengang man byggede det, at det var en løsning til fremtiden, at der ville være plads til flere generationer, fortæller hun.

- Det er lidt ærgerligt for de danske skatteydere, at vi har postet 29 millioner i en glas-sarkofag, men Kongehuset får det jo, som Kongehuset vil have det.

- Det er fuldstændig respektløs omgang med offentlige midler, når der nu er bygget en plads allerede, slutter Trine Villemann. 

Henrik vil ikke begraves med dronning Margrethe

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+