Kongehuset bruger 'sund fornuft': Her er deres CO2-bomber

Margrethe og co.'s CO2-udledning modsiger egne forblommede ord til statsbesøg, åbninger og nytår

Kongehusets udledning af drivhusgasser er blot en af mange grunde til, at klimakampen er op ad bakke. Her er de tre største udfordringer. Foto/redigering: AP/Ritzau Scanpix/Morten Parsner.

Kongehuset er mestre i at minde andre om deres ansvar for at sikre det skrantende miljø.

Ekstra Bladets gennemgang af kongehusets taler de seneste år afslører, at Margrethe og kronprinsparret udtrykker tilsyneladende dybfølt omsorg for den eskalerende udledning af drivhusgasser over for både virksomheder, statsledere og danskerne.

Danske kongelige Skinhelligt: Skodder klimavenligt luksus-tog

Klima-bekymringen er varm luft.

Selvom kongehuset i en udtalelse til Ekstra Bladet påstår, at de bruger deres sunde fornuft, koster deres høje levestandard dyrt i klimaregnskabet.

Kongehuset: Bruger sund fornuft

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til kongehuset for at spørge, hvorfor Margrethe og co. ikke sparer på CO2-udledningen, siden de bekymrer sig om klimaet.

- Vi bruger vores sunde fornuft og overvejer hver gang, hvilket transportmiddel der er mest hensigtsmæssigt at benytte i forhold til den enkelte begivenhed, oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling.

Kongehuset foretrækker komfort frem noget andet, og det bliver ofte på bekostning af klimaet, når de eksempelvis rejser op mod 35 gange med Forsvarets fly og helikopter på et år, fyrer for gråspurvene og holder privat ferie på CO2-bomben Dannebrog.

Margrethe bekymrede sig om klimaet i sin nytårstale i 2018, men sprutter ufortrødent tonsvis af drivhusgasser ud i atmosfæren på sine mange rejser. Foto: Tycho Gregers Danske kongelige Klima-hyklere: Her det royale CO2-bluf

Her er kongehusets grønne ord

 

Dronningen til metro-åbning i 2019

- Ingen ved, hvordan hovedstaden vil se ud om 100 år. Men vi ved, at disse tunneller vil sno sig under byen og tilbyde hurtig og bæredygtig transport til mennesker i generationer fremover.

 

Foto: Anthon Unger

 

Dronningens nytårstale i 2018:

- Derfor skal vi lytte opmærksomt til de unge, når vi drøfter, hvordan vi kan undgå at udfordre balancen i naturen. Vi skal have omtanke for fremtiden. Vi skal tænke os om i tide.

 

- I Grønland smelter isen. Her er forandringerne også tydelige.

 

Foto: Mads Nissen

 

Dronningen til Kinas præsidentpar i 2012

- I disse år er ingen udfordring vel mere aktuel end klimaforandringerne og global opvarmning. Her har Danmark og Kina meget at vinde ved at stå sammen i bestræbelserne på at imødegå klimaforandringer.

 

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

 

Kronprinsen ved polsk statsbesøg i 2019

- Energi og klima er særligt vigtige områder i det dansk-polske forhold. Danske og polske virksomheder tager nu hinanden i hånden for at udvikle offshore-vindmøller i Østersøen.

 

- Det er en win-win-situation - ikke kun for Polen og Danmark, men også for det globale klima.

 

Kronprinsen er i øvrigt protektor for State of Green – et dansk offentligt-privat partnerskab, der sætter fokus på globale klima- og miljøudfordringer.

 

Foto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix

 

Kronprinsessen Houston, Texas 2019

- Jeg tror roligt, at man kan sige, at Danmark i dag er den globale leder inden for bæredygtig energi.

 

- Vi holder stolt verdensrekorden for at have mest vindenergi i vores energisektor svarende til mere end 40 procent sidste år.

 

Foto: Daniel Kramer/Ritzau Scanpix

 

Her er kongehusets CO2-udledning

 

I pendulfart

Dronningen fløj ifølge Forsvaret tre dage i streg frem og tilbage mellem Marselisborg og København med Forsvarets helikopter EH-101 i sommer, da hun boede på det aarhusianske slot.

 

26. juni mødte hun Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, og dagen efter mødte hun den nye og den fratrædende regering.

 

28. juni overværede hun livgardens årsdagsparade.

 

Dronningen brugte også Forsvarets helikopter tidligere på året, da hun i februar fløj to gange fra Fredensborg Slot til Jylland og tilbage igen og yderligere en gang fra Kastrup og til Paderborn, der ligger centralt i Tyskland mellem Hannover og Dortmund.

 

Foto: Kristian Linnemann

 

Flyvende farmor

Antal af rejser med Forsvarets EH-101-helikopter og CL-604 Challenger-fly

 

2014: 35

2015: 25

2016: 13

2017: 18

2018: 26

2019: 26*

 

(Kilde: Forsvaret)

 

*Note: Til og med tredje kvartal

 

Foto: Chris Jackson/Getty Images/Ritzau Scanpix

 

CO2-bomben Dannebrog

Kongehuset sprutter tonsvis af CO2 ud ved brug af Dannebrog.

 

Det viser tal fra Forsvaret bearbejdet af Energistyrelsen.

 

Alene overfarterne i 2018 resulterede i, at skibets dieselmotorer udledte 589 tons CO2 svarende til 31 danskeres forbrug på et år.

 

Ifølge den grønne tænketank Concito udleder en dansker i gennemsnit 19 ton CO2 om året.

 

Foto: Jens Dresling

 

Dobbelt-udledning

Ved flere lejligheder både flyver og sejler de kongelige til fjerntliggende destinationer.

 

Det gælder ifølge oplysninger fra Forsvaret for eksempel et Margrethes og prins Henriks besøg på Grønland i 2015, Margrethes besøg på Færøerne i 2016 og hendes besøg i Estland i 2019.

 

Således fik regenten i sommer sejlet Dannebrog til Tallinn i god tid, så det 78 meter lange skib lå til kajs, da Margrethe landede med Forsvarets Challenger-fly i den estiske lufthavn.

 

På den måde kunne Margrethe 'ankomme' til Estland på Dannebrog ved at køre fra lufthavnen og stige ombord på skabet, der blot blev brugt til det officielle besøg til ankomsten og en afsluttende reception.

 

Foto: Martin Lehmann

 

På sort familieferie

Derudover bruger kongehusets medlemmer også Dannebrog til private rejser.

 

For eksempel udledte kronprinsparret 46 tons CO2 sidste år, da de chartrede Dannebrog til et privat togt i danske farvande.

 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fyrer for gråspurvene

Slots- og Kulturstyrelsen opvarmer tusindvis af kvadratmeter i slotte, kongehusets råder over.

 

Det gælder også på Sorgenfri Slot, hvor hovedbygningen har stået tom siden 1995, og Eremitageslottet, som kongehuset kun bruger få gange om året.

 

Slottene bliver varmet op til stuetemperatur, når kongehuset bruger dem, og de holdes ifølge Slots- og Kulturstyrelsen ved minimum 10 grader, når de ikke bruger dem, så man undgår, at møbler og vægge bliver inficeret med skimmelsvamp.

 

Foto: Aleksander Klug

130 kommentarer
Vis kommentarer