Kongehuset deler smukt billede: Her hviler prins Henrik

Christiansborg Slotskirke bliver i dag åbnet for offentligheden, så alle kan se prins Henriks kiste

Tusindvis af danskere tager lørdag eftermiddag afsked med prins Henrik. Video: Jakob Jørgensen

Prins Henrik ligger netop nu castrum doloris i Christiansborg Slotskirke, og klokken 15 åbnes kirken for offentligheden, der får mulighed for at se kisten. Lørdag middag valgte kongehuset at dele et billede af kisten, som også Ekstra Bladet har fået lov at fotografere.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Castrum doloris har siden 1600-tallet været en fast tradition i kongehuset. Det latinske udtryk betyder 'smertens leje' og dækker over den forhøjning, hvorpå prins Henriks båre er placeret.

Kronprinsesse Mary hilser på dronningen lørdag formiddag. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Derfor gik Mary på knæ for dronningen

Under castrum doloris er flere af prinsens ordener placeret på en sort fløjspude opsat på en pulpet.

’Yderst ligger Elefantordenens ordenskæde med ordenstegnet, elefanten, der ses nederst på puden. Indenfor kæden ses øverst Dannebrogordenens storkommandørkors, under dette til venstre Elefantordenens bryststjerne og til højre Dannebrogordenens bryststjerne. Nedenfor ses bryststjernen til storkorset af den franske Æreslegion. Prins Henrik blev Ridder af Elefantordenen på sin bryllupsdag, 10. juni 1967. Prins Henriks skjold som Ridder af Elefantordenen er placeret ved Prinsens båre under Castrum Doloris,’ skriver kongehuset på sin Facebook-side.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Offentligheden har mulighed for at se båren med egne øjne i tidsrummet 15-19 lørdag, mens der søndag vil være adgang fra 12 til 19. Mandag er sidste chance for at se båren, det sker i tidsrummet 15-19. Derefter klargøres der til bisættelsen tirsdag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Foto: AP/Remy Gabalda Danske kongelige Vinsælgere melder udsolgt af prins Henriks vin

Kongehuset har meldt ud, at det er strengt forbudt at tage billeder inde fra kirken. Gør man det alligevel, vil billedet blive destrueret. For at sikre god ro og orden vil officerer fra hæren, søværnet, flyvevåbnet og hjemmeværnet på skift stå æresvagt omkring båren i Christiansborg Slotskirke.

1 af 4 Foto: Anita Graversen
2 af 4 Foto: Jonas Olufson
3 af 4 Foto: Jonas Olufson
4 af 4