Kongehusets skattefri gesjæfter fredet

Socialdemokratiet vil ikke komme efter kongehusets udlejnings-forretninger i Danmark og udlandet

Med afsløringen af skihytten som endnu et kapitel i kongehusets ejendomsportefølje tæller samlingen nu over ti boliger, når man regner statens slotte med. Video/redigering: Jonas Olufson, Klavs Bo Christensen, Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix/Signe Skov

Landets regeringsparti holder hånden over kongehusets forretninger.

Kronprinsparret har indstillet udlejningen af deres skihytte i Schweiz. Dermed kan man stadig leje sig ind i jagtejendommen Trend i Himmerland, prins Joachims sommerhus i Sydfrankrig og Chateau de Cayx.

Politik Q: De er bange for kongehuset

Leje-indtægter fra disse forretninger suser skattefrit ned i de royale lommer, da kongelige er undtaget skattepligten i kildeskattelovens paragraf tre.

Kongehusets forretninger blåstemples af Socialdemokratiet, der nægter at svare på, hvorvidt kongehusets medlemmer bør betale skat af deres private forretninger.

S klapper i

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en holdning ud af Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen.

Ekstra Bladet har spurgt Jesper Petersen, om kongehusets medlemmer bør betale skat af deres private forretninger.

'Jeg har 'ikke nogen kommentarer' til historien', skriver Jesper Petersen

- Ok. Hvad skyldes det?

Jeppe Petersen har ikke svaret det opfølgende spørgsmål.

Heller ikke støttepartiet Radikale Venstre vil gå ind i sagen. Ekstra Bladet har forgæves rettet henvendelse til partiets skatteordfører og partiets presseafdeling.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, vil gerne udtale sig. Han mener, at alle kongehusets indtægter bør beskattes.

- Det mest simple ville være, hvis de betaler skat som alle andre for de penge, de modtager fra det offentlige eller den erhvervsvirksomhed, de måtte drive ved siden af.

Mary er flyttet midlertidigt ind i sin og Fredes skihytte i Verbier, mens de fire royale børn går på en international privatskole i bjerglandsbyen. Kronprinsen vil pendle mellem Danmark og Schweiz. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Danske kongelige Frede og Marys skjulte økonomi: Lejer skihytte ud

- Hvis man mener, at de får for lidt, er der jo et politisk flertal, der kan hæve deres apanage, siger han.

- Vil du foreslå en lovændring?

- Jeg vil holde øje med, om der kan skabes et flertal for at lave en ændring, så kongefamilien betaler skat som alle andre, men jeg planlægger ikkekonkret lige nu og her at fremsætte et forslag, siger han.

Kronprinsfamilien kan dyrke deres passion for ski og overklassen i jetset-paradiset Verbier. Foto: Jonas Olufson
Kronprinsfamilien kan dyrke deres passion for ski og overklassen i jetset-paradiset Verbier. Foto: Jonas Olufson

SF's skatteordrører, Carl Valentin, mener også, at det ville være retfærdigt, hvis man beskattede de kongeliges sidegesjæfter.

- Det synes vi godt, at man kunne åbne op for.

- Når kongehuset har rimelig store indtægter ved siden af en meget, meget stor apanage, synes vi, at det er fair, hvis man betaler skat af det.

Med afsløringen af skihytten som endnu et kapitel i kongehusets ejendomsportefølje tæller samlingen nu over ti boliger, når man regner statens slotte med. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Danske kongelige Sælgeren: Sådan købte kronprinsen sit sne-slot

- Jeg har noteret mig, at det er store beløb, når man har kunnet leje en hytte ud for mellem 22.000-86.000 kroner om ugen - det er mange penge, siger han.

Kongehuset har ikke svaret Ekstra Bladet om, hvorvidt kongehusets medlemmer har andre skjulte forretninger.

Stop kongehuset A/S
Carl Valentin mener ikke, at kongehuset bør drive forretning i stort omfang.

- Hvis de havde rigtig mange steder, de lejede ud, så kunne de pludselig have en meget fordelagtig virksomhed kørende her, og det, synes vi ikke, er i orden, siger han.

Det kan  blive svært for landets politikere at få brødreparret til at betale skat af deres sidegesjæfter, fordi de med deres ansvarsfrihed kan modsætte sig domstolene. Foto: Jens Dresling Danske kongelige Kongehuset A/S: Royale forretninger slipper for skat

Carl Valent har ikke et beslutningsforslag formuleret, men han vil spørge skatteministeren om, hvilke muligheder der for at beskatte kongehusets forretninger.

452 kommentarer
Vis kommentarer