Annonce:
Annonce:

Kongen fejrer fødselsdag langt væk fra Danmark

Kong Henrik holder sin 82-års fødselsdag i Caix. Men selvom hovedpersonen er fraværende, fejres han dog på behørig vis i Danmark

Den 16. april var Kong Henrik med, da fødselaren dronning Margrethe blev hyldet på balkonen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Kong Henrik er taget til sin hjemstavn i det sydfranske for at fejre sin 82-års fødselsdag, sin første fødselsdag som pensionist.

Han fejrer nemlig sig selv hjemme i Caix, så han skal høre rigtig godt efter, hvis han skal kunne høre de 27 salutter, som - trods Hans Kongelige Højheds fravær - bliver affyret til ære for ham senere i dag på Kronborg Slot. Men selvom kongen næppe kan høre fejringen af ham herhjemme, bliver det langtfra gratis.

Det koster nemlig 73.305 kr. at fyre den af for Hans Kongelige Højhed, skriver TV 2.

Der skal således 36 soldater fra kasernen i Oksbøl i Sydvestjylland til Helsingør i Nordsjælland, og med indkvartering, krudt og transport mv. beløber det sig altså til godt 73.305 kr, eller 2.715 kr. pr skud.

Annonce:

Helt i tråd med dagens fødselsdagsfejring - eller mangel på samme - proklamerede Kongehuset i går, at regentparrets guldbryllup næste år vil blive holdt uden offentligheden.

Kan give problemer for kongehuset

Selvom beløbet for dagens skud ikke er i nærheden af tidligere sager om tårnhøje apanager og andre lignende Kongehus-sager, så bliver danskerne sandsynligvis sure over det, vurderer historiker ved University College Sjælland Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er klart, at når man ser på, hvordan danskerne har reageret på nogle af de sager, der har været fremme, så må man også forvente, at en del vil tage dette ilde op, siger han til TV 2.

Det er 'usædvanligt', at Kong Henrik ikke er i Danmark til sin fødselsdag, og Hovbakke Sørensen minder om, at det ikke kun er Henriks egen fødselsdag, men også hele Kongehuset som institution, man fejrer ved salutering.

Intet stort guldbryllup til Margrethe og Henrik

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
BREAKINGBREAKING
Annonce:
Annonce: