Kongen kommer: Svigter ikke Daisy igen

I dag fylder dronningen 76 år, og traditionen tro vil hun vinke til folket fra balkonen på Amalienborg Slot. Også den nyudnævnte prins vil deltage, efter et år, hvor han igen og igen har formået at sætte sig selv i centrum

Her er Dronningen og Kong Henrik på balkonen (Video: Kenneth Meyer)

I dag er det præcis et år siden, at kong Henrik fik sat sig selv godt og grundigt i centrum, da dronning Margrethe havde fødselsdag.

Hoffet har netop bekræftet, at prins Henrik er for syg til at deltage i dronningens fødselsdag på torsdag. (Foto: Finn Frandsen) Danske kongelige Prins Henrik for syg til at deltage i dronningens fødselsdag

Kongen var for syg til at deltage i den flere dage lange fejring af dronningens 75 år på bagen, men ikke for syg til at rejse på privat ferie bare få timer efter, de sidste gæster havde forladt gallafesten på Fredensborg Slot.

Sådan bliver det ikke i år, når majestæten skal fejres. Her vil kong Henrik trippe ud på balkonen på Christian IX’s Palæs på Amalienborg Slot i dag klokken 12.

- Hans kongelige højhed vil være at finde på balkonen sammen med hendes majestæt dronningen og resten af den kongelige familie, siger kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

På mange måder blev afbuddet til dronningens fødselsdag i 2015 startskuddet på kong Henriks år som hovedperson i kongehuset.

Kongen kunne hverken mande sig op til det traditionsrige vinkeri fra balkonen, karetturen eller festmiddagene på grund af det, som hoffet officielt kaldte influenza.

Dronningen i ensom majestæt på sin 75 års fødselsdag. (Foto: Kenneth Meyer)
Dronningen i ensom majestæt på sin 75 års fødselsdag. (Foto: Kenneth Meyer)

Den fuldstændige sygemelding kom som lidt af et chok, og overraskelsen blev ikke mindre, da Ekstra Bladet kunne afsløre, at den 81-årige konge dagen efter den store gallafest på Fredensborg Slot satte kursen mod Venedig. Kong Henrik valgte den noget udirekte vej og kørte fra Fredensborg til Hamborg og fløj derfra til den charmerende italienske by.

Da Henrik fyldte 80 i juni sidste år blev det fejret på Chateau de Cayx i Frankrig med hele familien ved hans side. (Foto: Fred Lancelot/Polfoto) Danske kongelige For syg til konens fødselsdag: Henrik alene i Venedig

Kong Henriks lange rejse startede bare 10 timer efter, at dronningen havde sagt godnat til sine mange fornemme gæster. Og selvom kong Henrik nok burde have passet den jagtmesse, han officielt skulle have åbnet, så valgte han at tage til Italien.

Halleluja! Efter influenzaen, der sendte kong Henrik til tælling under hele sidste uges maraton-fødselsdagsfest, var han så frisk, at han kunne rejse sig fra lejet få timer efter afslutningen af fødselsdags-programmet. (Foto: Hanne Juul/All Over) Kendte Se billedet: Her bli'r kong Pjæk afsløret på tysk rasteplads

Kort efter Italien-turen var kong Henrik til flere undersøgelser på sygehuse i København. Først var han på Bispebjerg og dagen efter forlod han - som Ekstra Bladet kunne afsløre - Rigshospitalet med et stort plaster på hånden.

Kong Henrik var torsdag middag til undersøgelse på Riget. (Foto: Finn Frandsen) Danske kongelige Afsløring: Kong Henrik til hemmelige undersøgelser på Riget

Den 21. april meddelte hoffet, at kongen var færdig som vinbonde. I 40 år har han ellers med større og større succes produceret vin på Château de Cayx, vinslottet som regentparret købte i 1974. Kong Henrik har valgt at beholder slottet, men har bortforpagtet produktion og salg af vinen fra Château de Cayx.

Kong Henrik har bortforpagtet produktionen af vin fra sit franske vinslot. (Foto: All Over) Danske kongelige Kong Henrik færdig som vinbonde

I oktober fik kongens kæphest en tur mere i manegen, da han til den franske avis Le Figaro for Gud ved hvilken gang brokkede sig højlydt over, at han aldrig er blevet kaldt konge – ud over i Ekstra Bladet.

- Hvorfor kun være prins og hans højhed, men ikke hans majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner, sagde han.

(Foto: Jan Sommer) Danske kongelige Kongen går af

På den sidste dag i 2015 sprang bomben for alvor, da dronningen i sin nytårstale efter nogen fumlen rundt i sine papirer fortalte, at kong Henrik ville gå pension.

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ’drosle ned’ - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, sagde hun og fortsatte:

- Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.

Danske kongelige Pensionist på 1. klasse: Beholder otte millioner i apanage

Siden nytårstalen er det helt som ventet ikke mange gange, kongen har vist sig officielt. Men tidligere på ugen trak han dog i arbejdstøjet, da den mexicanske præsident med frue var på officielt besøg i Danmark. Og endnu en gang formåede kongen at stikke af med al opmærksomheden midt i skåltalerne.

Det er slut med gemal for kongen, der nu kun officielt hedder prins. (Foto: René Schütze) Danske kongelige Henrik dropper sin titel

Pludselig vil han nu ikke længere hedde prinsgemal – en titel, som han ellers selv opfandt tilbage i 2005.

Prins Henrik er nu - igen - hans officielle titel. Hvorfor ved ingen rigtigt.

- Prins Henrik ser sig selv i en anden rolle efter sin pension, en mindre officiel – og ønsker også med sin titel at understrege dette, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby (Foto: René Schütze). Danske kongelige Derfor droppede Henrik titlen

Her fortæller Billed Bladets royale reporter, Trine Larsen, om Henriks situation

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

109 kommentarer
Vis kommentarer