Annonce:
Annonce:

Kronprinsparrets børn dropper Herlufsholm

Det oplyser kongehuset på dets hjemmeside

Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Prins Christian er færdig på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke efter sommerferien alligevel.

Det oplyses søndag på kongehusets hjemmeside.

'Spørgsmålet om vores søn Christians og vores datter Isabellas skolevalg har fyldt meget for os, og den ulykkelige sag har bragt mange og stærke holdninger i spil i offentligheden,' lyder beskeden blandt andet, der fortsætter:

'Det er helt forståeligt, når det handler om børn og unges trivsel. Samtidig har det været vigtigt for os at stå ved vores grundtanke om, at store beslutninger skal træffes på et oplyst grundlag. Det grundlag har vi nu.'

Annonce:

Skandalerapport blev den sidste dråbe
Udmeldingen kommer efter en række skandaler i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Herlufholms hemmeligheder', der ramte offentligheden tidligere i år. Her blev der afsløret flere yderst kritisable forhold - blandt andet en lang række sager om mobning, krænkelser og vold, som tilsyneladende er blevet ignoreret af skolens ledelse.

Siden har flere medier - heriblandt Ekstra Bladet - fulgt op og afsløret den ene skandale efter den anden på skolen, men kronprinsparret har gentagne gange fortalt, at børnene fortsat ville have en fremtid på skolen.

Lørdag aften trak hele Herlufsholm-bestyrelsen sig så tilbage. Det skete, efter bestyrelsen havde modtaget et partshøringsudkast fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), som rettede en hård kritik mod bestyrelsen og varslede en række sanktioner.

Af partshøringsudkastet fremgår det blandt andet, at styrelsen er alvorligt bekymret for 'elevtrivslen på skolen'.

Det fremgår videre, at styrelsen har set 'alvorlige brud på loven' i forbindelse med undersøgelsen af skolen, og at bestyrelsens udførelse af deres opgaver har været 'meget utilstrækkelig', og at de ikke har overholdt deres oplysningspligt.

Annonce:

OVERBLIK: Styrelse vil afskaffe traditioner på Herlufsholm

Hvis det står til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, skal Herlufsholm afskaffe mange af de traditioner, der har rødder langt tilbage i skolens historie.

Siden en kritisk TV 2-dokumentar om skolen blev vist i maj, har blandt andet elevtraditioner om særlige privilegier til de ældste været i fokus.

Men det skal være slut nu, hvis skolen skal overholde lovgivningen på området i fremtiden, vurderer styrelsen.

Skolen har i kølvandet af dokumentaren selv varslet en række ændringer, der delvist overlapper styrelsen forslag.

Læs mere om styrelsens forslag til ændringer samt skolens egne ændringer:

* Skolen afskaffer enhver tradition, der giver elever i 3. g særlige privilegier på bekostning af andre elever på skolen.

** Herlufsholm har afskaffet den såkaldte præfektordning, hvor udvalgte elever har et ekstra ansvar for de yngre.

* Skolen skal sørge for, at elevernes rammer for overnatning er af en sådan karakter, at de ikke oplever risiko for overgreb, mobning eller mistrivsel.

** Herlufsholm har ændret ordningen med sovesale, så alle elever nu sover på egne værelser.

* Skolen har særlige udfordringer med voldelige hændelser, krænkende adfærd og mobning. Derfor skal den udfolde en handlingsplan med konkrete initiativer.

** Herlufsholm har afskaffet den i TV 2-dokumentaren omtalte PØ-kamp, hvor de ældste elever brydes og slås for at forsvar en ø over for de yngre.

* Skolen skal håndterer enkeltsager i åbenhed og med omgående inddragelse af forældre og relevante myndigheder herunder politiet.

* Skolen skal håndtere skolens studie- og ordensreglement ensartet og skabe gennemsigtighed.

Kilde: Styrelse for Undervisning og Kvalitet og Herlufsholm Skole.

Ekstra Bladet forsøgte lørdag aften at få kontakt til kongehuset for at høre deres reaktion på STUK-rapporten, men det var ikke muligt at få en kommentar.

Mindre end 24 timer efter har kongehuset så taget konsekvensen.

Skandalen på Herlufsholm kostede også forhenværende rektor Mikkel Kjellberg jobbet. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Skandalen på Herlufsholm kostede også forhenværende rektor Mikkel Kjellberg jobbet. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
 

Fremtiden uvis
Hvor prins Christian skal færdiggøre sin gymnasietid, og hvor prinsesse Isabella skal gøre folkeskolen færdig, står endnu uklart.

'Vi vil i løbet af sommeren sammen med vores børn tage en beslutning om deres fremtidige skolevalg. Med tanke på de mange elever, der fortsætter på Herlufsholm, er det vores håb, at skolen nu får mere ro til at sikre de nødvendige ændringer og lykkes med at skabe en kultur, hvor alle kan trives og føle sig trygge,' oplyser kongehuset.

Annonce:

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra den nu fratrådte bestyrelse, der dog tilsyneladende er krøbet i flyverskjul. Dermed har det ikke været muligt at stille spørgsmål til den pressemeddelelse, de sendte ud lørdag, hvor de gjorde det klart, at de var uenige i STUK-vurderingen, selvom de valgte at forlade deres poster.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Herlufsholm er som bekendt en privatskole for landets elite. Læs her, hvilke kendisser der har gået på den omtalte skole, og hvor meget de har betalt for deres ophold.


Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: