Landsholdsspiller spillede mod prins Henrik: Han slog mig altid

Den tidligere tennisspiller Peter Bastiansen var i otte år fast tennispartner til prins Henrik, og det endte altid på samme måde

Kondolencerne strømmer ind fra danskerne til kongefamilien. TV: Ole Steen

Kan man tillade sig at spille op til sit bedste, når man møder en royal på tennisbanen?

Nej, mener den tidligere landsholdsspiller Peter Bastiansen, der i otte år var en fast del af prinsens slæng, der mødtes og spillede double. Altid med samme udfald.

- Jeg spillede altid imod prinsen, for han skulle have bolden serveret, så han ikke behøvede løbe for meget eller i hvert fald fik muligheden for at brillere. Han vandt altid, fortæller Peter Bastiansen til Ekstra Bladet.

Danske kongelige Erik Brandt om sin bedste ven: - Han var ikke bange for at dø

De var tre faste tennismakkere, der ud over prinsen og den tidligere tennisstjerne også talte modekongen Erik Brandt.

Derudover deltog den tidligere bestyrelsesformand i A.P. Møller Mærsk Michael Pram Rasmussen også ofte. Det var et kendisspil, hvor holdene var lavet på forhånd.

- Jeg spillede altid med Erik Brandt, og det kan du jo godt regne ud har været lidt af en oplevelse. Det var jo ikke altid, at han var ædru, siger Peter Bastiansen, der fortsætter.

- Jeg serverede boldene sådan, at prinsen havde alle muligheder for at banke den ind på Erik Brandt, hvilket han også gjorde. Og så er det klart, at de vandt relativt let.

Peter Bastiansen nød at spille med prinsen. Også selvom udfaldet var givet på forhånd. Foto: Linda Johansen
Peter Bastiansen nød at spille med prinsen. Også selvom udfaldet var givet på forhånd. Foto: Linda Johansen

Var det prinsen selv, der bad om den ordning?

- Det var en uskreven regel, at det var lidt sjovere for prins Henrik, når jeg stod på den anden side, så jeg kunne servere boldene for ham. Det gav også en masse spil. De andre kan jo ikke på samme måde kontrollere spillet, så han fik noget ud af det. Derfor valgte vi fra dag ét, at jeg altid skulle være imod prins Henrik. Det var fint nok.

Hvorfor gad du det? Det må da have været kedeligt?

- Det kan måske lyde lidt åndssvagt, men jeg syntes, det var en oplevelse. Vi mødtes deroppe en halv time eller en time før, og efterfølgende sad vi en time efter og snakkede. Han viste os Fredensborg Slot, Orangeriet, sin køkkenhave og viste os rundt. For mig var det en stor oplevelse, som man ellers ikke kunne have fået, forklarer Peter Bastiansen.

Foto: Anita Graversen Danske kongelige Prins Henriks ven: En gang imellem slog det gnister

Høflig, ydmyg, vidende
Der blev altid kun spillet om sommeren, og det var gerne én til to gange om ugen, at de mødtes på prinsens tennisbane i Fredensborg. Efter otte år stoppede tenniskampene dog, da prinsen begyndte at få problemer med bentøjet. Det er seks til syv år siden, og tilbage står den tidligere tennisspiller med et utroligt godt indtryk af prinsen.

- Han var en utroligt høflig, ydmyg og vidende person. Han fortalte om sin kunst, og vi så al hans kunst i hans egne gemakker i Fredensborg. Det var en oplevelse at være i selskab med prins Henrik, fordi han var så interessant. Næsten alt, man talte om, vidste han rigtig, rigtig meget om. Så det var noget særligt, siger Peter Bastiansen, der tilføjer.

- Tennismæssigt var det måske ikke noget særligt, men alt før og efter var meget, meget spændende og meget, meget levende. Han var hverken for lille eller for stor, når han fortalte sine historier og sine oplevelser.

En ung prins Henrik på tennisbanen i 1974. Foto: Kurt W. Sørensen
En ung prins Henrik på tennisbanen i 1974. Foto: Kurt W. Sørensen

Anders Fogh Rasmussen var statsminister, da prins Henrik rejste debatten om sin egen titel af prins. Det er dog ikke det, Fogh vil huske prins Henrik for. Foto: Scanpix Denmark. Danske kongelige Foghs minde om prinsen: Pludselig var han væk!

Udfordret af kronprinsen
Selvom der altså lå en uskreven regel om, at prins Henrik skulle vinde, ja samtlige kampe, så var der én kamp, hvor prinsens talent for alvor blev testet. Her var Bastiansen og prinsen på samme side af nettet, og på den modsatte side stod kronprins Frederik og hans faste tennismakker Christian Buchwald. På lægterne sad kongefamilien og heppede. I denne kamp var der ingen nåde.

- Det var en stor kamp, og med al ære og respekt så var prins Henrik noget ældre og mindre bevægelig end de to andre. Både kronprinsen og Christian Buchwald spiller rigtig godt, så vi havde troet, de kunne tryne os. Men vi spillede ét sæt, og vi vandt 7-5. Det var stort, og der blev gået til den. Lige netop i det sæt fik han ikke særbehandling. De forsøgte at tryne ham, og jeg prøvede at hjælpe prins Henrik så meget, jeg kunne, erindrer Peter Bastiansen.

- Men prins Henrik spillede sgu godt. Han spillede noget af det bedste tennis, jeg har set ham spille. Han var glad og stolt, den gamle, og det havde han også al mulig grund til. Da vi var færdige, tog kronprinsen afsted, og vi blev og fejrede sejren, for jeg kunne mærke, at den var vigtig for ham.

Danske kongelige Prins Henrik får ikke statsbegravelse

Hyggen var altid i højsædet, når de spillede, og det var ikke usædvanligt, at Erik Brandt fiksede en drink til flokken efter en kamp, når der skulle tales om løst og fast. Peter Bastiansen har kun godt at sige om prins Henrik.

- Jeg er ked af det. Han var en livsnyder og en levemand. Jeg synes, Danmark er blevet en lille smule fattigere med hans bortgang. Han var et meget specielt og vellidt menneske. Han var ikke så stiv i betrækket, som andre måske er, siger Peter Bastiansen.

Prins Henrik bisættes 20. februar.

1 af 2 Foto: Morten Langkilde
2 af 2 Prins Henrik spillede tennis fra sin ungdom, og indtil benene sagde stop. Her ses han i en lidt ældre udgave sammen med Peter Zobel. Foto: Poul-Erik Rath Holm/AP
71 kommentarer
Vis kommentarer