Mange danskere forstår ikke kong Henriks pension

50 procent af de adspurgte danskere i en undersøgelse har ingen anelse om, hvorfor kong Henrik er på pension

Arkivfoto: All Over
Arkivfoto: All Over

Selv om det lørdag aften er præcis et år siden, at det blev annonceret, at Prins Henrik gik på pension, hersker der tilsyneladende en vis forvirring blandt danskerne om hvorfor.

Det skriver Avisen.dk.

I en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har udført for Avisen.dk blandt 1007 repræsentativt udvalgte danskere, svarer hver anden, at de ikke aner, hvorfor prinsgemalen trak stikket.

Dronning Margrethe annoncerede sin mands pension under nytårstalen sidste år med ordene:

- Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at "drosle ned" - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension.

I Wilkes rundspørge svarer 24,8 procent, at de tror, at prins Henrik er gået på pension på grund af sin alder. Andre 24,8 procent peger på andre årsager.

Sebastian Olden-Jørgensen, lektor i dansk historie ved Københavns Universitet, hæfter sig ved, at tallene viser, at der er stor forvirring omkring prins Henriks pension.

- Jeg synes, det er et rigtig morsomt resultat. Det er selvfølgelig, fordi hoffet har givet en pseudoforklaring. Ligesom hvis man kommer på arbejde med et blåt øje og siger, man er gået ind i en dør.

- Så er man kommet med en forklaring, men den virker bare usandsynlig. Så reagerer folk ved, at de ikke tror på det, siger han til Avisen.dk.

Ifølge Anette Kokholm, chefredaktør på Familie Journal og kender af kongehuset, er der ikke noget underligt i, at danskerne spekulerer over prins Henriks situation.

- Det er usædvanligt, at en, der er gift med en regent, går på pension. Mig bekendt er det ikke sket før. Derfor er det også interessant og ikke så underligt, at det får folk til at spekulere, siger hun til Avisen.dk.

Som traditionen byder, vil dronning Margrethe lørdag aften klokken 18 give sin nytårstale.

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

109 kommentarer
Vis kommentarer