Nu reagerer Joachim og Alexandra: Prins Nikolai er blevet svigtet

Nu reagerer prins Joachim og grevinde Alexandra på historien om prins Nikolais brud på alkoholpolitikken

Nu reagerer prins Nikolais forældre på historien om hans brud på alkoholpolitikken på Herlufsholm. Foto: Jonas Olufson
Nu reagerer prins Nikolais forældre på historien om hans brud på alkoholpolitikken på Herlufsholm. Foto: Jonas Olufson
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Tirsdag kom det frem, at prins Nikolai i sin tid på Herlufsholm fik en advarsel og blev bortvist i en kort periode, fordi han ikke overholdt skolens alkoholpolitik.

Det skete, efter den tidligere rektor Klaus Eusebius i et interview med TV 2 Øst fortalte, at han i sin tid havde givet prinsen en advarsel.

Prins Nikolai kunne ikke overholde alkoholreglerne, da han var elev på Herlufsholm i Næstved. Det står klart, efter den tidligere rektor på skolen Klaus Eusebius i et interview med TV 2 Øst afslørede, at han i sin tid som rektor på Herlufsholm gav prins Nikolai en advarsel for brud på alkoholpolitikken. Med udtalelsen kan Klaus Eusebius have overtrådt straffeloven, vurderer professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Hanne Marie Motzfeldt, da det kan 'betragtes som en oplysning, der kan forlanges unddraget offentligheden'

Sådan sagde Eusebius til TV 2 Øst.

Over for Ekstra Bladet bekræftede grevinde Alexandra i den forbindelse, at den 22-årige prins fik en advarsel og blev bortvist, og at hun og prins Joachim havde en snak med ham i den forbindelse.

Derudover ønskede hun ikke at kommentere sagen yderligere.

Men nu tager grevinde Alexandra og prins Joachim bladet fra munden for alvor.

Det sker i en fælles udtalelse, som Ekstra Bladet har fået tilsendt. Her lægger de ikke skjul på, at de er rasende over, at den tidligere rektor har delt historien om deres søn.

'Som forældre til en tidligere elev på Herlufsholm er vi - for at sige det på godt dansk - rasende over at se vores søn blive udleveret offentligt af hans tidligere rektor, Klaus Eusebius Jakobsen. Han har svigtet sin elevs tillid og fortrolighed, og Prins Nikolais straf for i sin tid at overtræde skolens alkoholregler skal ikke bruges til at flytte fokus fra de alvorlige hændelser, som for nylig er kommet for dagen', lyder det i udtalelsen med henvisning til de alvorlige sager om krænkelser og overgreb, der er kommet frem i kølvandet på TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'.

DET SAGDE KLAUS EUSEBIUS

Tidligere rektor på Herlufsholm, Klaus Eusebius, sagde søndag til TV2 Øst:

- Jeg kan love dig for, at den der myte om, at vi har set med særlig positive øjne på folk, der kommer fra samfundets øverste top, overhovedet ikke har noget som helst på sig, siger han og tilføjer:

- Jeg kan give et eksempel. Vi havde en elev her for nogle år tilbage, som var medlem af den kongelige familie. Folk ved godt, hvem jeg taler om. Han overskred en af skolens alkoholregler, og jeg må sige, at jeg var iskold. Der var slet ikke nogen tvivl om, at den dreng skulle have en advarsel, og det fik han. Så blev hans far i øvrigt orienteret om det, og det er, mener jeg, et meget godt eksempel på, at det der med, at vi holder hånden over særlige grupper, har intet som helst på sig.

Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra kongehuset til udtalelsen, men det har i skrivende stund ikke været muligt.

Kan være strafbart
Tirsdag talte Ekstra Bladet med en række eksperter, der forklarede, at det kan være strafbart som tidligere rektor at dele oplysninger om elever, og at den royale familie kan have en sag, hvis de vælger at gå videre med det.

- Hvis vi forudsætter, at der er tale om et barn, der bliver bortvist fra en skole, vil jeg mene, at det burde betragtes som en oplysning, der kan forlanges unddraget offentligheden, sagde Hanne Marie Motzfeldt til Ekstra Bladet.

Her ses prins Nikolai sammen med sin far og mor, da prins Felix blev student. Foto: Jonas Olufson
Her ses prins Nikolai sammen med sin far og mor, da prins Felix blev student. Foto: Jonas Olufson

Helt præcis hvilken paragraf, der kan være overtrådt, afhænger af den private skoles aftale med det offentlige.

- Det kommer lidt an på, hvad det er for nogle konstruktioner, der er på Herlufsholm. Dem, der har aftaler med det offentlige og udfører opgaver for det offentlige, er omfattet af straffelovens paragraf 152 a i stedet for 152.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Klaus Eusebius, men han er ikke vendt tilbage eller har besvaret vores henvendelser.

DET SIGER STRAFFELOVEN

§ 152

  • 'Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.'
  • Stk. 2. Begås det i stk. 1 nævnte forhold med forsæt til at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, eller foreligger der i øvrigt særligt skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel indtil 2 år. Som særligt skærpende omstændighed anses navnlig tilfælde, hvor videregivelsen eller udnyttelsen er sket under sådanne omstændigheder, at det påfører andre en betydelig skade eller indebærer en særlig risiko herfor.
  • Stk. 3. En oplysning er fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.

§ 152 a

  • 'Bestemmelsen i § 152 finder tilsvarende anvendelse på den, som i øvrigt er eller har været beskæftiget med opgaver, der udføres efter aftale med en offentlig myndighed. Det samme gælder den, som virker eller har virket ved telefonanlæg, der er anerkendt af det offentlige.'

§ 152 b

  • Med samme straf som efter § 152 straffes den, som udøver eller har udøvet en virksomhed eller et erhverv i medfør af offentlig beskikkelse eller anerkendelse, og som uberettiget videregiver eller udnytter oplysninger, som er fortrolige af hensyn til private interesser, og hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab.
  • Stk. 2. Med samme straf som efter § 152 straffes endvidere den, som virker eller har virket som ansat ved De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor, eller som arbejder eller har arbejdet i kontorets lokaler, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige statistiske oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab.

Kilde: danskelove.dk

'Personlig sag'
Også kongehuset har været på banen og kommenteret sagen, som de dog ikke ønsker at gå meget ind i med henvisning til, at der er tale om personlig sag.

- Det ønsker jeg ikke at svare på, da vi betragter det som en personlig sag, som dengang blev håndteret det helt rigtige sted - nemlig mellem skole, elev og forældre, lød det således fra Lene Balleby, der er kommunikationschef i kongehusets Kommunikationsafdeling, i en udtalelse til Ekstra Bladet.

Prins Nikolai startede i tiende klasse på Herlufsholm tilbage i 2014 og blev student fra skolen i 2018. Herlufsholm har de seneste dage i den grad været i vælten, efter der i TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' blev afsløret en lang række sager om mobning, krænkelser og overgreb.

Det har ført til flere store ændringer på skolen - blandt andet fyringen af rektor Mikkel Kjellberg og en ny handlingsplan for skolen, som du kan læse mere om herunder:

Herlufsholms handlingsplan

I forbindelse med fyringen af rektoren er der blevet iværksat en ny handlingsplan. Herunder kan du blive klogere på punkterne i den nye handlingsplan:

- Præfekt-ordningen afskaffes.

- Den nuværende ordning med sovesale ændres gennemgribende, så alle elever kan gå trygt i seng. Alle kostelever kan fra i dag sove på eget værelse.

- Skolens ledelse udvides med en ekstra medarbejder dedikeret til at forestå arbejdet med trivsel på skolen.

- Whistleblowerordning for elever som supplement til den eksisterende ordning for forældre på Undervisningsministeriets hjemmeside.

- Hjælp tilbydes til nuværende som tidligere elever som har følt sig krænket eller har været udsat for fysisk eller psykisk pres på skolen.

- Bestyrelsen vil afskaffe traditioner, der kan føre til fysisk eller psykisk krænkende adfærd, heriblandt den i TV2-udsendelsen omtalte PØ-kamp.

- Bestyrelsen vil søge fagprofessionel bistand fra en ekstern forsker til arbejdet med at forandre kulturen på skolen.

Se her, hvilke kendte der har gået på Herlufsholm, og hvor meget det koster.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind