Nyt fra kongehuset om Henrik bisættelse

På et velbesøgt pressemøde i Christian VII’s Palæ på Amalienborg har kongehuset netop fortalt nyt om tirsdagens bisættelse

Ekstra Bladet var til stede ved Christiansborg Slotskirke inden ceremonien

Prins Henriks båre, som den står i Christiansborg Slotskirke. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Venner afslører: De deltager i afsked for prins Henrik

I alt 60 personer fra det officielle Danmark og Henriks franske familie vil i morgen deltage i prins Henriks bisættelse fra Christiansborg Slotskirke.


Gæsterne vil ankomme 10.30 til Christiansborgs Slotskirke, og et kvarter senere vil den kongelige familie ankomme. Ceremonien vil vare fra 11.00 til 11.45.

Prins Henriks gudbørn, venner og protektioner tager afsked med den afdøde prins i dag fra klokken 13.00 i Christiansborg Slotskirke, hvor Henrik har siden torsdag aften ligget såkaldt Castrum Doloris, hvilket er en forhøjning, hvorpå en lukket flagdækket ligkiste stilles til offentlig skue.

Mandagens ceremoni er kun for særligt indbudte – cirka 200 personer i alt - og der vil ikke blive offentliggjort en gæsteliste.

Tre forskellige kor
Henriks franske familie har i dag været til Castrum Doloris, oplyser kongehuset. Også Berleburg-familien er til Castrum Doloris her til formiddag.

Bisættelsen tirsdag vil vare cirka 45 minutter, og der vil lyde toner fra tre forskellige kor - 'Københavns Drengekor', 'Det Kongelige Kantori' og 'Holmens Kantori'.

Alle landets kirkeklokker vil ringe 30 minutter før og 30 minutter efter bisættelsen.

Bedemanden har en særlig tilknytning til den kongelige familie og har bistået i forbindelse med faldne soldater.

Antallet af 'almindelige' danskere, der har været forbi Henriks kiste i Christiansborg Slotskirke for at sige et sidste farvel er cirka 14.000, meddeles det. Foto: Jonas Olufson
Antallet af 'almindelige' danskere, der har været forbi Henriks kiste i Christiansborg Slotskirke for at sige et sidste farvel er cirka 14.000, meddeles det. Foto: Jonas Olufson
 

Sørgesalut
Samtlige flag går på hel tirsdag klokken 11.45, og der vil desuden blive affyret sørgesalut fra Batteri Sixtus efter bisættelsen.

Der vil være flere forskellige værn involveret i bisættelsen. Detaljerne vil blive offentliggjort senere på kongehusets hjemmeside.

Det er de samme 10 bærere fra Den Kongelige Livgarde, der bar Henrik ind i kirken, der også vil bære ham ud.

Når kisten køres bort, vil det ske til tonerne af 'Hartmanns Sørgemarch' og 'Prins Henriks honnørmarch'.

Prins Henrik gik bort tirsdag aften i sidste uge på Fredensborg Slot. Han blev 83 år gammel.

Minder og historier
Efter bisættelsen vil der være privat sammenkomst for den kongelige familie på Amalienborg.

- Det er en mulighed for at samles og udveksle minder. Der er mange, der har kendt prinsen i mange år, og så er det rart at udveksle gode minder og historier, siger kongehusets kommunikationschef Lene Balleby.

Blomsterne flyttes onsdag
Onsdag vil blomsterne fra slottene her på Sjælland blive flyttet til monumentet for faldne soldater ved Kastellet.

Blomster fra de jyske slotte flyttes til andre mindemonumenter. Det vil ligeledes ske onsdag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
 

Privat ceremoni
Prins Henrik bisættes i morgen ved en privat ceremoni, hvorefter hans aske delvis spredes over de danske farvande og nedsættes i urne ved Fredensborg.

Bisættelsen tirsdag ser ud til kun at være for de allernærmeste. De eneste gæster udover kongefamilien som Ekstra Bladet har kunnet verificere er statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard.

De mange blomster bliver onsdag fordelt til mindemonumenter rundt om i landet. Foto: Peter Dahlerup
De mange blomster bliver onsdag fordelt til mindemonumenter rundt om i landet. Foto: Peter Dahlerup
 

De forventes at deltage mandag

Kjeld og Birgitta Hillingsø

Ellen Hillingsø og Christoffer Castenskiold

Claudia Sehested Juul

Anne Fabricius-Bjerre

Erik Brandt

Christian Kjær

Fritz Schur

Prins Pignatelli

Grev Ditlev Knuth-Winterfeldt

Enan Galaly

Susanne Heering

Joen Bille og Bente Scavenius

Lensgreve Christian Lerche og lensgrevinde Inga Lerche

Baron Frederik Wedell-Wedellsborg og baronesse Birgit Wedell-Wedellsborg

Kirsten Schrøder

Mette Mathiesen

Prins Henriks båre flyttes fra Amalienborg til  Christiansborg Slotskirke. Foto: Jonas Olufson Danske kendte Prins Henriks død sendte byggefirma på overarbejde

Hoffet fik travlt med at flyve den franske greve til København, efter Ekstra Bladet afslørede forlovelsen. Foto: Lars Hansen Underholdning Kongehuset gik i panik: Sådan afslørede Ekstra Bladet forlovelsen

82 kommentarer
Vis kommentarer