Pensionist på 1. klasse: Beholder otte millioner i apanage

Kongen får lov til at beholde de otte millioner, der er blevet givet til ham i Finansloven 2016

I april meldte Kong Henrik sig syg til dronningens fødselsdag. I forbindelse med Tivoli Sommerklubs 25 års jubilæum i maj fik Ekstra Bladet mulighed for at spørge til helbredet. Se det her

Det bliver en sød tid på pension for den 81-årige kong Henrik.

Dronningen meddelte for ganske kort tid siden i sin nytårstale, at hendes mand trapper ned fra de officielle pligter og går på 'pension'.

Men selvom Henrik officielt melder sig ud af kongehuset, så kommer til det ikke til at betyde noget for hans årlige apenage.

(Foto: Jan Sommer) Danske kongelige Kongen går af

Han vil stadig få de otte millioner, som er bevilliget til ham i Finansloven 2016.

Det meddeler statsministeren i en pressemeddelese.

- Jeg vil afslutningsvis bemærke, at regeringen ikke vil lægge op til ændringer i den samlede statsydelse til Kongehuset, da Prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau, siger Lars Løkke Rasmussen i pressemeddelsen.

Af regeringens finanslovsforslag fremgår det, at dronning Margrethe kommer til at modtage 79,5 millioner kroner næste år mod 79 millioner kroner i år. Resten af kongehuset står til at få 27 millioner kroner i 2016 mod 26,8 millioner kroner i år.

Altså er den samlede lønforhøjelse på 700.000 kroner. Og dermed er de kongelige på finansloven med i alt 106,5 millioner kroner næste år.

I beløbet på de 79,5 millioner kroner til dronningen indgår en årlig ydelse på otte millioner kroner til prins Henrik samt en årlig ydelse på 1,2 millioner kroner til prinsesse Benedikte.

Dansk politik Lars Løkke: Held og lykke Henrik

Det var noget af et chok for de fleste, da dronningen fortalte, at hendes mand ikke længere ville være en del af det officielle ansigt ud ad til. Det er kong Henriks beslutning, men dronningen har selvfølgelig valgt at støtte ham.

- Men jeg vil i aften rette en særlig tak til Prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.

Kong Henrik har flere gange i år trukket overskrifter for sit søde liv på 1. klasse. Blandt andet da han droppede dronningens fødselsdag.

Ifølge kongehuset fordi han havde influenza, men et par dage efter så flere af Ekstra Bladets læsere kongen i Venedig.

Er det rimeligt, at kong Henrik får lov til at beholde apanagen?

198 kommentarer
Vis kommentarer