Peter Qvortrup Geisling: Henrik lider af 'vindueskiggersyndrom'

Tv-lægen gætter på, at kong Henrik lider af 'vindueskiggersygdom', der rammer flere tusinde danskere årligt

Tv-lægen Peter Qvortrup-Geisling vurderer, at kong Henrik lider af 'vindueskiggersyndrom'. Foto: /ritzau/Benjamin Kürstein
Tv-lægen Peter Qvortrup-Geisling vurderer, at kong Henrik lider af 'vindueskiggersyndrom'. Foto: /ritzau/Benjamin Kürstein

Torsdag kom det frem, at 83-årige kong Henrik var blevet indlagt på Aarhus Universitetshospital på grund af en infektion i benet.

Tidligere i dag oplyste Kongehuset, at han var blevet opereret, og at det er gået planmæssigt.

- Hans Kongelige Højhed Prins Henrik har fået foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar. Indgrebene, der blev foretaget på grund af forsnævringer på pulsårerne, er gået planmæssigt, lød det i en pressemeddelelse udsendt mandag eftermiddag.

Og hvad dækker den diagnose så over?

Noget så almindeligt som 'vindueskiggersyndrom', vurderer læge Peter Qvortrup Geisling.

Så lidt arbejder Kongehuset

Ifølge Netdoktor.dk rammer lidelsen omkring 50.000 danskere årligt.

- Når vi kommer op i årene får vi kalkaflejringer i arterierne – de blodkar, der forsyner os med iltrigt blod. Det kan skyldes flere ting – blandt andet alder. Det giver forsnævrede blodkar eller 'vindueskiggersyndrom', som vi kalder det på dansk, fordi man kun kan gå få hundrede meter ad gangen, før man må stoppe op, forklarer han til Ekstra Bladet.

Andre navne for den ret almindelige lidelse er åreforsnævring i benene eller - for de latinkyndige: claudicatio intermittens.

Henrik har de senere år været dårligt gående og har ofte støttet sig til enten en stok eller en hjælper. I sidste uge bekræftede Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby over for ugebladet Her&Nu, at man har ansat særligt sundhedsfagligt personale at til hjælpe den 83-årige Henrik.

En storsmilende Henrik med et fast greb i sin nye sygehjælper på vej ud af Tivoli 22. juni. Til højre ses Tivolis direktør, Lars Liebst. Foto: Jakob Jørgensen
En storsmilende Henrik med et fast greb i sin nye sygehjælper på vej ud af Tivoli 22. juni. Til højre ses Tivolis direktør, Lars Liebst. Foto: Jakob Jørgensen

Kongehuset bekræfter: Har ansat hjælpere til Henrik

Infektion var symptom på sygdom
Tv-lægen understreger dog, at det blot er hans bedste gæt baseret på den kortfattede pressemeddelelse, men at det også ville forklare, hvorfor Henrik i første omgang blev indlagt.

Infektionen i benet har været et symptom på den bagvedliggende sygdom; de forsnævrede blodkar, antager han.

- Et andet symptom på den lidelse er, at man kan få nogle sår på benene, der ikke heler særlig hurtigt på grund af manglende blodgennemstrømning. For at få sårene til at hele hurtigere, laver man en ballonudvidelse, som sprænger den forsnævring, så der kan komme iltrigt blod ud i benene, forklarer han.

Hoffet oplyser i pressemeddelelsen, at Henrik ikke ventes at have gener efter operationen, og det stemmer også overens med Qvortrup Geislings teori.

- Gangsmerterne forsvinder stort set umiddelbart, og sårene vil også hele meget hurtigere, end det ellers ville have gjort. Der er ikke noget dramatisk ved det her, det er en standardoperation, konkluderer han.

Hoffet oplyser, at operationen er gået planmæssigt, og at Henrik forventes udskrevet på onsdag.

Kongehuset bryder tradition