Poul Madsen: Kongehuset burde have meldt ud, hvis der var mistanke om demens

Medierne kunne ikke have grebet dækningen af prins Henrik anderledes an, mener Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. Foto: Linda Johansen
Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen. Foto: Linda Johansen

Prins Henrik har været sommerens helt store hovedperson med den ene opsigtsvækkende udmelding efter den anden.

Ekstra Bladet har – ligesom de øvrige danske medier – dækket de enkelte sager ihærdigt.

Pind om behandlingen af Prins Henrik: - Har været en skændsel

I dag kom det så frem, at Henrik lider af demens, men Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen mener ikke, at medierne kunne have grebet dækningen anderledes an.

- Jeg synes, det er trist, at prins Henrik har fået konstateret demens, men her på Ekstra Bladet har vi forholdt os til det, vi vidste. Hvis kongehuset vidste, at prins Henrik var dement, skulle de have fortalt os det, for så havde vi taget en række forbehold. Og det gjorde de ikke. Tværtimod understregede de, at han var i sin gode ret til at sige, som han gjorde, forklarer Poul Madsen med henvisning til det spektakulære interview prinsen gav til Billed-Bladet og Se og Hør, hvor han beskylder dronning Margrethe for at gøre ham ’til narren’.

Onsdag kom det frem, at prins Henrik lider af demens. Foto: Tobias Nicolai
Onsdag kom det frem, at prins Henrik lider af demens. Foto: Tobias Nicolai

Poul Madsen påpeger også, at prins Henriks beklagelser langt fra er ny.

- Man skal huske på, at den kritik, prins Henrik har rettet mod kongehuset, er noget, han har talt om i over tyve år. Og bag kulissen siden 1971, hvor Ekstra Bladet skrev om det første gang. Så det er ikke noget nyt, det er noget, manden altid har ment.

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Kongens fald
Kong Henrik. Sådan stod der på Ekstra Bladets forside 8. marts 2015. I anledning af kvindernes internationale kampdag, fik prins Henrik endelig den titel, han så længe havde higet efter – i hvert fald i Ekstra Bladets spalter.

- Vi gav ham jo titlen, fordi vi synes, han var et farverigt indslag i kongehuset – og for at udstille, at kongehuset er noget gammeldags noget fra enevældens tid. Det var cadeau til en mand, der er et festligt indslag i det danske kongehus. Vi tog den så fra ham igen, fordi vi synes, at det seneste forløb ikke har været kønt, forklarer Poul Madsen, der tilføjer, at Ekstra Bladet fremover vil skrue ned for dækningen af Henrik.

- Hvis vi møder ham på gaden, vil vi naturligvis tage alle mulige hensyn, fordi demens er en frygtelig sygdom at have.