Præsten til prins Henriks bisættelse: - Døden kom ikke bag på den kongelige familie

Der var både plads til smil og tårer, da Erik Norman Svendsen holdt sin bisættelsestale

Foto: Jakob Jørgensen
Foto: Jakob Jørgensen

Kongefamilien var berørt, da Erik Norman Svendsen holdt sin meget personlige tale til prins Henriks bistættelse.

- Et langt liv, der begyndte i Frankrig men sluttede i Danmark, er ved ende. Døden kom ikke som en overraskelse for prins Henrik. Prins Henrik udtalte for år tilbage, at han tænkte på døden hver dag, ikke med frygt med med respekt, sagde præsten og fortsatte.

- Døden kom heller ikke bag på kongefamilien, lød det i kirken.

Under talen blev prinsens farverige liv ridset op, inklusiv prinsens til tider svære forhold til pressen og hans rolle i kongehuset.

- Prinsen har i den grad været sig selv, og sat sin hat, som han ville. Farverig, uforfærdet og fransk. Det gav ofte genlyd i pressen. I en periode følte prinsen, at han blev direkte mobbet, lød det.

- For prinsen var det et spørgsmål om ligestilling og retfærdighed. Men han mødte sin hustru og sine sønner med smil, sagde præsten om prins Henrik.

I talen blev der også vægt på, at prinsen omgav sig med familie og venner og har været dronningens største støtte, men at de sidste år havde været hårde for ham.

- De seneste år blev tunge for prins Henrik, der følte kræfterne og hukommelsen svigtede, sagde præsten.

I alt er 60 gæster inviteret til den mindre private ceremoni, som var et ønske fra prins Henrik, der døde 13. februar 83 år gammel.

Udover den kongelige familie var statsminister Lars Løkke Rasmussen til stede, Pia Kjærsgaard, grevinde Alexandra og den franske del af prins Henriks familie.

Prins Henriks aske skal deles i to. Den ene del skal spredes udover de danske farvande, mens den anden skal placeres i den private del af Fredensborg Slotspark.