Prins Henrik er død

83-årige prins Henrik er død, oplyser kongehuset

Prins Henrik er død

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er død. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov tirsdag den 13. februar kl. 23.18 stille ind på Fredensborg Slot. Prinsen var omgivet af Hendes Majestæt Dronningen og de to sønner', lyder det i meddelelsen.

Den 83-årige Henrik blev indlagt på Rigshospitalet søndag 28. januar, efter han var blevet fløjet hjem fra en ferie i Egypten samme dag.

Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

Fem dage senere meddelte kongehusets kommunikationsafdeling, at prins Henrik var blevet undersøgt for en tumor i venstre lunge, der viste sig at være godartet. Dødsårsagen fremgår ikke af hoffets meddelelse.

Tirsdag blev prins Henrik overflyttet til Fredensborg Slot, hvor han ifølge kongehuset ønskede at tilbringe sin sidste tid.

Prins Henrik nåede at være gift med dronning Margrethe i 50 år. Foto: All Over Press
Prins Henrik nåede at være gift med dronning Margrethe i 50 år. Foto: All Over Press
 

Prins Henrik blev født 11. juni 1934 i Frankrig som den næstældste i en søskendeflok på ni. Hans forældre var greveparret André de Laborde de Monpezat og grevinde Renée de Monpezat.

Familien tilbragte de første år af Henriks liv i Vietnam, men vendte tilbage til le Cayrou i Cahors nord for Toulouse, hvor en del af prins Henriks familie stadig bor, og hvor prins Henrik og dronning Margrethe ejer vinslottet Château de Cayx.

Prins Henriks forunderlige liv i billeder

Prins Henrik, der har læst jura, statskundskab og orientalske sprog, mødte den daværende kronprinsesse Margrethe i London, hvor han arbejdede på den franske ambassade. Parret blev gift i Holmens Kirke 10. juni 1967 og kunne således fejre guldbryllup sidste år.

Parret har to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, samt otte børnebørn.

Prins Henrik på sin 80-års fødselsdag omgivet af sine børnebørn. Foto: AP
Prins Henrik på sin 80-års fødselsdag omgivet af sine børnebørn. Foto: AP
 

Kongehuset meddelte i september, at prins Henrik led af demens. Allerede i december 2015 oplyste dronning Margrethe i sin nytårstale, at prins Henrik ville drosle ned med sine offentlige forpligtelser.

Efter prins Henriks død: Her forlader kronprinsen slottet

I sommer kom det frem, at prins Henrik ikke ønskede at blive begravet side om side med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som der ellers har været tradition for i kongehuset siden 1400-tallet.

Kongehusets meddelelse melder intet om, hvor og hvornår prins Henrik skal begraves.

Det nuforlovede tronfølgerpar fotograferet i 1967. Foto: Allan Moe/Scanpix
Det nuforlovede tronfølgerpar fotograferet i 1967. Foto: Allan Moe/Scanpix