Prins Henrik stadig indlagt: Skal have nye undersøgelser

83-årige prins Henrik er indlagt på Rigshospitalet på femtedagen

Prins Henrik får en række supplerende undersøgelser på grund af de smerter i højre ben, han har døjet med siden operationen midt i juli. Foto: Stine Tidsvilde
Prins Henrik får en række supplerende undersøgelser på grund af de smerter i højre ben, han har døjet med siden operationen midt i juli. Foto: Stine Tidsvilde

Prins Henrik er fortsat indlagt på Rigshospitalet, hvor han blev indlagt søndag aften.

Årsagen til indlæggelsen er smerter i højre ben som følge af den operation, han gennemgik i midten af juli på Aarhus Universitetshospital. Her blev prinsen opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar - en lidelse, der populært kaldes 'vindueskiggersyndrom'.

Det fejler prins Henrik

Midt i juli fik prins Henrik foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar på grund af forsnævringer på pulsårerne – hvilket ifølge tv-lægen Peter Qvortrup Geisling dækker over den forholdsvis almindelige lidelse 'vindueskiggersyndrom', der rammer omkring 50.000 danskere årligt.

- Når vi kommer op i årene får vi kalkaflejringer i arterierne – de blodkar, der forsyner os med iltrigt blod. Det kan skyldes flere ting – blandt andet alder. Det giver forsnævrede blodkar eller 'vindueskiggersyndrom', som vi kalder det på dansk, fordi man kun kan gå få hundrede meter ad gangen, før man må stoppe op, forklarede han dengang til Ekstra Bladet.

Oprindelig oplyste hoffet, at prinsen var blevet indlagt på grund af infektion i benet. Og det er da netop også et symptom på ’vindueskiggersyndrom’, vurderer tv-lægen.

- Man kan få nogle sår på benene, der ikke heler særlig hurtigt på grund af manglende blodgennemstrømning. For at få sårene til at hele hurtigere, laver man en ballonudvidelse, som sprænger den forsnævring, så der kan komme iltrigt blod ud i benene.

Prins Henrik har gennem længere tid været dårligt gående. Her ses han i Tivoli i maj. Foto: Jakob Jørgensen
Prins Henrik har gennem længere tid været dårligt gående. Her ses han i Tivoli i maj. Foto: Jakob Jørgensen
 

Prinsen var ellers på ferie sammen med dronningen på Chateau de Cayx, men blev altså transporteret til Danmark for at komme i medicinsk behandling på Rigshospitalet.

Og her befinder han sig stadig torsdag.

- Han er stadig i behandling, og der gennemføres en række supplerende undersøgelser, oplyser kongehusets kommunikationsafdeling til Ekstra Bladet.

Det vides endnu ikke, hvornår den 83-årige prins Henrik bliver udskrevet.

Dronning Margrethe befinder sig ifølge kongehusets kommunikationsafdeling stadig på Cayx, men prins Henrik har ikke været helt ensom majestæt på Riget.

Han har både haft besøg af begge sønner samt af flere venner.

Dronning Margrethe ankom til Chateau de Cayx 8. august. Her ses hun på indkøbstur med sin hofdame. Foto: Anthon Unger
Dronning Margrethe ankom til Chateau de Cayx 8. august. Her ses hun på indkøbstur med sin hofdame. Foto: Anthon Unger
 

'Det er hende, der gør mig til narren'
Prins Henrik bragte sig i forrige uge i alverdens overskrifter, da han bekendtgjorde, at han ikke ville begraves sammen med dronning Margrethe, når den tid kommer.

Årsagen til Henriks ulyst mod at blive begravet i Roskilde Domkirke er, at han igennem lang tid har følt sig mindreværdig i det danske kongehus og ikke mindst i forhold til sin kone. Han har i årevis haft ønsket om at få titel af konge eller i det mindste kongegemal, men hidtil uden held.

I sidste uge lukkede han så i et opsigtsvækkende interview med Billed-Bladet og Se og Hør yderligere op for sine frustrationer.

- Det er hende, der gør mig til narren. Jeg har ikke giftet mig med dronningen for at blive begravet i Roskilde, fastslog han.

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Prins Henriks udtalelser om sin manglende titel gik verden rundt i forrige uge. Foto: Anthon Unger
Prins Henriks udtalelser om sin manglende titel gik verden rundt i forrige uge. Foto: Anthon Unger