Prins Joachim får fuldtidsstilling i Paris

Prinsen skal fungere som bindeled mellem det franske og danske forsvar

Prinse Joachim er i forvejen flyttet til Paris for at tage en lederuddannelse på den franske militærskole École Militaire, og har fået et klækkeligt beløb med i lommepenge fra den danske stat. Da Ekstra Bladet spurgte ind til 'lommepengene', var prinsen ikke just imødekommende. Video: Anthon Unger.

Prins Joachim skal fra 1. september varetage et nyt job som forsvarsattaché i Paris, hvor han skal være bindeled mellem det danske og franske forsvar.

Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse på deres hjemmeside.

Ansættelsen af prins Joachim skal styrke samarbejdet på det sikkerhedspolitiske område mellem Frankrig og Danmark, og stillingen løber foreløbigt tre år, oplyser ministeriet.

'Det dansk-franske samarbejde er de seneste år blevet styrket med flere fælles missioner og indsatser rundt om i verden. Der er ingen tvivl om, at Frankrig er en meget nær allieret og tæt strategisk partner, når det gælder kampen mod terror og opretholdelsen af frihed og fred,' siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen.

Prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena, flyttede sidste år til Frankrig, da prins Joachim begyndte uddannelsen på École Militaire. Foto: Jonas Olufson
Prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn, prins Henrik og prinsesse Athena, flyttede sidste år til Frankrig, da prins Joachim begyndte uddannelsen på École Militaire. Foto: Jonas Olufson

Forlader Danmark igen

I pressemeddelelsen oplyses det videre, at prins Joachim fortsat vil varetage visse opgaver for kongehuset i det omfang, stillingen tillader det.

Fordi prinsen modtager apanage, vil han ikke modtage løn i sin nye stilling eller få dækket udgifter til bolig eller lignende, som ellers normalt hører til stillingen. Dog vil Forsvarsministeriet betale prinsens udgifter til eksempelvis tjenesterejser og repræsentation.

Det oplyses desuden, at statsministeren vil fremsætte et beslutningsforslag om samtykke til prins Joachims modtagelse af apanage, så længe han bestrider stillingen som forsvarsattaché på Danmarks ambassade i Paris.

Det laver en forsvarsattaché

Forsvarsattachéer og militærrådgivere indgår som en del af det danske diplomatiske korps i udlandet.

Danmark har aktuelt forsvarsattachéer og militærrådgivere placeret i følgende lande og organisationer: Afghanistan, de Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, FN, Kenya, Litauen (Baltikum), Kina, NATO, Nigeria, OSCE, Polen, Rusland, Storbritannien, Tyskland, Ukraine og USA.

Opgaver

Deres opgave er at være Forsvarsministeriets og Forsvarets forlængede arm i det pågældende land eller den pågældende organisation. Attachéen er kontaktperson i sager mellem Danmark og værtslandets forsvar og holder danske myndigheder orienteret om aktuelle militære og forsvarspolitiske udviklinger.
Attachéen udvikler også Danmarks samarbejde med det enkelte land og hjælper med at lette kommunikationen.

Sideakkrediteringer
En række af forsvarsattachéerne er også sideakkrediteret til andre lande, hvilket betyder, at de også skal holde Danmark orienteret om den aktuelle udvikling i dette land.

Rang
Forsvarsattacheerne har typisk rang af oberstløjtnant/kommandørkaptajn eller oberst/kommandør.

Kilde: Forsvarsministeriet

Høj militær uddannelse
Siden september 2019 har prins Joachim fulgt den højest rangerende militære lederuddannelse i Frankrig på det franske École Militaire, og prinsen kan også se tilbage på en karriere i det danske forsvar.

Med den nye stilling kan han hæfte titlen som brigadegeneral til cv'et.

'Prins Joachim har en lang tilknytning til Forsvaret og afslutter i denne måned Frankrigs højst rangerende militære uddannelse inden for ledelse i bl.a. internationale forhold. De kompetencer vil blive bragt i spil sammen med hans indgående kendskab til landet, kulturen og et stærkt lokalt netværk. Derfor har han også stærke forudsætninger til posten som forsvarsattaché,' siger Trine Bramsen.

Prins Joachim fylder 51 år: Turbulent tid i Frankrig

Prinsen begyndte sin militære uddannelse i 1987, hvor han startede som rekrut i Dronningens Livregiment. Siden har han blandt andet været delingsfører i en kampvognseskadron ved Prinsens Livregiment, løjtnant af reserven og kaptajn af reserven.

Han er steget i graderne over årerne, og i april 2015 blev prins Joachim udnævnt til oberst af reserven i Hæren.

Kongehuset har ikke udsendt en pressemeddelelse i anledning af prins Joachims nye job. Heller ikke på hjemmesiden kan man læse nyheden.

Kongehuset: Ingen kommentar

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med kongehuset om prins Joachims nye stilling.

En repræsentant fra kongehusets kommunikationsafdeling udtaler:

- Kongehuset har ingen kommentarer, så længe spørgsmålet om årpenge behandles i Folketinget.

Ekstra Bladet har blandt andet stillet de følgende spørgsmål til kongehuset:

- Hvordan vil prins Joachim opretholde sine pligter som repræsentant for Danmark og samtidig passe det krævende job som forsvarsattache?

- Prins Joachim har stort set ikke har nogle officielle pligter, siden han rejste til Frankrig. Får han flere eller færre nu?

- Set i lyset af at Mary nu kan varetage tjansen som rigsforstander, har prins Joachim sagt endegyldigt farvel til Danmark og sine pligter som repræsentant for Danmark?

- Prins Joachim skal ifølge regeringen modtage årpenge i Frankrig. Hvad er kongehusets anbefaling i dette spørgsmål?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby