Prinsen, der gerne ville være konge

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen mindes Hans Kongelige Højhed Prins Henrik

Se et kort tilbageblik på Prins Henriks liv

Var man i tvivl, behøvede man blot lytte til Henrik for at forstå, at titler betyder noget.

Henrik ville gerne være konge. Han mente det sgu. Endda så meget at han kæmpede for titlen i 50 år.

Prinsgemalen Henrik, dronning Margrethes ægtemand, blev aldrig rigtig god til dansk, sagt på den pæne måde. Han forblev fransk i mangt og meget.

Henrik var mere til foie gras end frikadeller, hvilket hans kropsbygning også tog form efter. Der blev unægtelig tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark. 

Men det forunderlige er, at Henrik samtidig var den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus. 

Derfor besluttede vi her på Ekstra Bladet at give Henrik den kongetitel, han i hele sit ægteskab med Margrethe så inderligt havde higet efter.

På kvindernes internationale kampdag 8. marts 2015 udnævnte vi Henrik til konge. Kong Henrik. Folkets konge. 

Vi er den lille mands avis, og i kongehuset var det Henrik, der var den lille.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Underholdning Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

Han var helt sin egen. Brød alle etiketter, når det passede ham. Hvem husker ikke, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. 

Prins Henrik gik fra et være fransk klovn til at blive en darling. Populær og folkelig, simpelthen.

I næsten 50 år stod han, smilende og smågryntende ved Margrethes side, uden den ligestilling, vi i det danske samfund kræver i alle andre sammenhænge.

Jeg mødte selv Henrik nogle gange. Blandt andet den første og eneste gang, jeg er blevet inviteret til hofbal.

Her blev jeg og min smukke frue gelejdet hen til Henrik af et par lakajer, og så småsludrede vi med ham om vind og vejr i et par minutter, inden vi med et vink fra lakajerne fik besked om, at audiensen var slut. 

Overvej, hvor mange gange han må have tænkt 'hold da kæft hvor er det her kedeligt. Nu skal jeg igen interessere mig for blomsterbinding i Brovst og være høflig overfor latterlige mennesker i Beijing'.

Men vi skal ikke have ondt af Henrik. Han fik en guldske i munden og rejste hele livet rundt på første klasse for skatteydernes penge. Hans liv var en lang ferie, kortvarigt afbrudt af en enkelt ceremoni eller to. 

Og afslutningen med Margrethe blev ikke køn. Der er jo det med gravstedet, som vi først nu får at se hvad ender med.

Prins Henrik var i et ekstraordinært og mærkeligt liv sin egen. En ualmindelig tilværelse, som han tydeligvis helt ind i graven baksede med at finde sig til rette i. Som bekendt deles hans aske og spredes i såvel havet som haven.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.