Revser kongerøgelse: SAS giver Marie særbehandling

Flypassager retter kritik mod SAS, der på Paris-flyvning prioriterer kongelig over 'almindelige' passagerer

Franske prinsesse Marie er for tiden bosat i Paris, mens prins Joachim studerer på en militærskole i hovedstaden. Foto: Linda Johansen
Franske prinsesse Marie er for tiden bosat i Paris, mens prins Joachim studerer på en militærskole i hovedstaden. Foto: Linda Johansen

Hedder man dronning Margrethe, kronprins Frederik eller prins Joachim til fornavn følger helt automatisk en lang række royale privilegier.

Straf- og skattefrihed, økonomisk bistand og gratis tag over hovedet er nogle af de mange fordele, der også rækker tusindvis af meter op i den tynde luft.

'Prins Joachim fortæller ...' er en dokumentarserie i seks afsnit, der handler om Danmarks historie, religion og demokrati. Foto: Nordisk Film Production Danske kongelige Rige venner sikrer Jokke-film med hemmeligt beløb

På en ruteflyver fra København til Paris fik prinsesse Marie i dag særbehandling af SAS' flypersonale, der var dybt optaget af at overservicere hende.

Det faldt Jonny, der var ombord på flyet, men som dog ikke ønsker sit efternavn frem i Ekstra Bladet af hensyn til sit job, for brystet.

- De (stewardesserne, red.) rendte rundt om hende som teenagepiger til en Justin Bieber-koncert.

- Jeg tror, at de var henne hos hende seks gange eller sådan noget, og hun virkede faktisk opgivende til sidst, siger han.

Jonny fortæller, at han og andre 'almindelige' passagerer desuden måtte nøjes med et plastikglas, der er ubehageligt at drikke af, mens prinsesse Marie som den eneste fik serveret sine drikkevarer i et almindeligt glas.

Prins Joachims anden arbejdsdag i Paris er en officiel Michelin-middag med blandt andre Frederik og Mary på Paris' rådhus. Foto: Anthon Unger Samfund Joachim får 300.000 i lommepenge: - Jeg har rigeligt at se til

Jonny fløj på businessclass og sad på samme række som prinsesse Marie.

SAS oplyser over for Ekstra Bladet, at flypersonalet desuden kan finde på at servicere de kongelige iført hvide handsker, at kongelige får lov til at boarde flyet til sidst, så de ikke skal vente i kø, og at kongelige bliver tituleret eksempelvis 'deres højhed'.

For Jonny er SAS' forskelsbehandling et principielt spørgsmål.

- Jeg synes, at forskelsbehandlingen er til grin.

- Hun er ikke mere end os andre. Hun er et menneske af kød og blød, siger Jonny.

SAS: Glade for de kongelige

Troels Karlskov, der er kommunikationsansvarlig hos SAS, oplyser, at alle på businessclass normalt får almindelige glas, men at der af særlige årsager kan blive udleveret glas af plastik.

Han afviser dog, at flyselskabet forskelsbehandler flypassagerer.

- Jeg kan ikke kommentere på en konkret flyvning eller passagersag.

- Vi behandler altid vores passager ens og giver dem den service, som er inkluderet i det produkt, de har købt, og den klasse, de sidder på, men vi forskelsbehandler ikke.

- Der kan være specifikke ting, hvor vi følger en bestemt protokol, når vi har kongelige ombord.

- Hvorfor forskelsbehandler man så ved protokollen?

- Jeg vil ikke kalde det en forskelsbehandling.

- Alle passagerer får det produkt, de skal have, uanset hvem de er. Når det er sagt, kan der være noget etikette. Det kan for eksempel være tiltalte såsom ’deres kongelige højhed’.

- Det tiltaler man jo ikke alle.

- Hvad betyder det for SAS, at kongelige flyver med jer?

- Vi er jo glade for dem ligesom for alle andre, der vælger os, fordi vi forhåbentlig har et attraktivt produkt.

- Vi byder dem altid velkommen, ligesom vi gør med andre passagerer.

- Kaster det stjernestøv over jer?

- Vi er glade for, at de også synes, at vi har et attraktivt produkt.

- Betaler kongelige for deres rejser med SAS?

- Vi kommenterer aldrig på forhold om konkrete passagerer, kunder, bookninger eller flyvninger.

 

129 kommentarer
Vis kommentarer