Annonce:
Annonce:

Rige venner betaler dronningens køkkenhave til 22 mio.

Margrethes nye køkkenhave ved Gråsten Slot bliver i høj grad finansieret af venner fra toppen af dansk erhvervsliv

Margrethe og co. giver tilbage til deres rigmandsvenner med titler og invitationer til royale begivenheder. Foto Kim Nielsen
Margrethe og co. giver tilbage til deres rigmandsvenner med titler og invitationer til royale begivenheder. Foto Kim Nielsen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Rigtige venner kan ej købes for penge.

Sådan lyder den kendte lærdom, men noget kunne tyde på, at den ikke helt holder, når det kommer til det danske kongehus.

Finansieringen af dronningens nye køkkenhave ved Gråsten Slot til 22 millioner kroner er netop blevet godkendt af Folketingets finansudvalg, og af et aktstykke fremgår det, at projektet i høj grad bliver betalt af kongehusets milliardær-venner.

Mød de danske milliardær-arvinger: Her er deres fremtid

Familien Clausen, der er en af landets rigeste familier og står bag Danfoss, har igennem to af deres fonde hostet op med 8,6 millioner kroner, mens Hong Kong-milliardæren Michael Jebsen støtter med 100.000 kroner.

Dertil har BHJ Fonden, Sydbank Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt staten og Sønderborg Kommune spyttet i kassen.

Sådan finansieres køkkenhaven

Bitten og Mads Clausens Fond: 7,7 millioner kroner

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond: 5 millioner kroner

Fabrikant Mads Clausens Fond: 900.000 kroner

BHJ Fonden: 900.000 kroner

Sydbank Fonden: 250.000 kroner

Michael Jebsen Fonden: 100.000 kroner

Slots- og Kulturstyrelsen: 5,3 millioner kroner

Sønderborg Kommune: 1,6 millioner kroner

(Kilde: Kulturministeriet)

Annonce:

Gaveøkonomi
Ifølge Christoph Ellersgaard, der er adjunkt på CBS og medforfatter på 'Magteliten', er de to kendte rigmænds gavmilde bidrag til køkkenhaven ingen overraskelse.

- Det er et udtryk for en gaveøkonomi, hvor kongehuset og de store erhvervsfamilier klør hinanden på ryggen, siger han.

Velkommen i den royale jagtklub

Christoph Ellersgaard fortæller, at rigmændene og kongehuset kan betragtes som venner. På den måde ved rigmændene heller ikke med sikkerhed, om de får noget for pengene, men det gør de oftest.

- Det kan være den kommer på et tidspunkt, men så ved man, at kongehuset måske deltager ved åbningen af en ny Danfoss-fabrik eller ved et eksportfremstød, forklarer Christoph Ellersgaard.

Gode venner
Netop Danfoss-familien og Michael Jebsen har gennem tiden hjulpet kongehusets medlemmer økonomisk og betales tilbage i form af titler og invitationer til alt fra bryllupper over statsbesøg med adgang til politikere og erhvervsfremstød.

Annonce:

Danfoss har igen og igen haft de kongelige med ombord på deres privatfly, ligesom de i 2014 købte prins Joachim ud af Schackenborg Slot.

Brugte kongeskibet til private rejser for 5,1 mio. kroner

Alt i mens var Michael Jebsen så venlig at købe prinsens aktier i Schackenborg Kro, da han manglede kontanter til at købe et nyt hus til Alexandra i kølvandet på skilmissen.

Til gengæld er Jørgen Mads Clausen, der kan betragtes som et af overhovederne i Danfoss-familien, begunstiget med titlen som kammerherre, mens Michael Jebsen kan kalde sig hofjægermester.

Offentlig have
Gråsten Slot er dronningens sommerresidens, og krydderurterne og grøntsagerne fra den eksisterende køkkenhave på 7500 kvadratmeter bliver brugt i dronningens mad, når hun residerer på slottet.

Jordkongen Joachim: Så mange millioner er han god for

Annonce:

Den nye køkkenhave bliver indrettet på ny og skal tiltrække turister til området. Der bliver opført et velkomstcenter, vinterhave og paradehus, og samfundets svage skal kunne komme på rette køl ved at arbejde i haven.

Danfoss-fondene har ikke haft lejlighed til at medvirke i et interview, og Michael Jebsen Fonden har ikke svaret på avisens henvendelser.

Støtter Gråsten
Peder Damgaard, der er formand for BHJ Fonden, fortæller, at fondens støtter køkkenhaven med 900.000 kroner af flere årsager.

- BHJ Fonden hører hjemme i Gråsten, og hele virksomheden bag hører til Gråsten. Vi støtter desuden, fordi projektet har det sociale aspekt over sig, hvor svagere borgere tilgodeses, siger Peder Damgaard.

Ingen smalle steder: Margrethes slot til 33,5 mio. totalrenoveret

Jess Olsen, der er formand for Sydbank Fonden, forklarer, at de også har støttet på grund af lokaliteten.

- Vi støtter, fordi projektet lever op til vores formål. Vi skal støtte kulturelle og folkeligt arbejde i den sønderjyske landsdel. Vi får jo mange ansøgninger, og vi syntes, at det var en spændende projekt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: