Royal ekspert: - Det er usædvanligt

Et kongeligt år går på hæld, og flere store begivenheder er blevet fejret. Ekspert mener, at umyndige prins Christians mere fremtrædende rolle i kongehuset varsler et generationsskifte

Det var et par stolte forældre i skikkelse af kronprinsesse Mary og kronprins Frederik, der i maj kunne præsentere en nykonfirmeret prins Christianm der har fået en mere og mere fremtrædende rolle, selv om han er umyndig. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Det var et par stolte forældre i skikkelse af kronprinsesse Mary og kronprins Frederik, der i maj kunne præsentere en nykonfirmeret prins Christianm der har fået en mere og mere fremtrædende rolle, selv om han er umyndig. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Nytårstalen til danskerne var nummer 50 i rækken, og den snarlige regent-jubilar kan se tilbage på et år, der har været præget af en masse milepæle.

Hendes fremtidige efterfølger, prins Christian, blev konfirmeret, et andet barnebarn, prins Felix, blev student, og hun har selv fejret sit 20 år lange kreative samarbejde med Tivoli.

2021 har samtidig været et år, hvor de kongelige medlemmer har måttet begrænse deres aktivitet grundet corona. Endnu en gang ramte coronavirus således kongehuset, da kronprinsesse Mary fik konstateret sygdommen i december.

Året forinden var hendes ældste søn, prins Christian, ramt.

Det er usædvanligt
Netop prins Christian er for alvor begyndt at blive kørt i stilling som den nye generation i kongehuset, mener Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehus-kommentator.

- Han er mere og mere på, og det er usædvanligt i forhold til tidligere, siger kongehus-kommentatoren og understreger, at de tidligere generationer først har fået en offentlig rolle, når de blev myndige.

I kronprinsparrets familie er det forgangne år heller ikke gået stille for sig. Royal Run løb af stablen i sensommeren med 79.000 tilmeldte løbere. Det er samtidig  en begivenhed, der viser, hvordan kronprinsparret bliver kørt i stilling til at skulle overtage tronen, mener Lars Hovbakke Sørensen.

- De har fået en mere fremtrædende plads, hvor der med eksempelvis Royal Run er kommet en skærpet opmærksomhed på den del af familien, siger kongehuskommentatoren.

Den kommende regent - når hans far kronprins Frederik en dag har forladt den trone, han skal overtage fra sin mor dronningen, vel at mærke - kunne en forårsdag i maj 2021 endelig blive konfirmeret som 16-årig.

Det ældste af kronprinsparrets børn havde måtte vente længe på sin store dag, der kom med et års forsinkelse grundet pandemien, der da heller ikke var uden indflydelse på, hvordan dagen forløb.

Fremtrædende rolle
Ved konfirmationen i slotskirken på Fredensborg Slot måtte gæster fra udlandet udeblive.

- De er i vores hjerter og tanker, lød det fra prins Christian.

Det har generelt været et begivenhedsrigt år for prinsen. Foruden konfirmationen afsluttede han 9. klasse og startede på gymnasiet på kostskolen Herlufsholm i Næstved.

Og så havde han ved fejringen af 100-året for genforeningen med Sønderjylland en fremtrædende rolle - endnu et bevis på de nye unge vinde, der blæser over kongehuset.

Andre royale højdepunkter

Prins Christian er ikke den eneste prins, for hvem 2021 har budt på større begivenheder.

Også prins Joachims ældste sønner, 22-årige prins Nikolai og 19-årige prins Felix, har haft et år præget af omvæltninger.

Førstnævnte flyttede i efteråret til Paris i forbindelse med sine studier på Copenhagen Business School, og prins Felix kunne i sommer fejre sin studentereksamen med at få hue på af en stolt prins Joachim.

'Sikke tiden går ...! Jeg kan stadig mærke hans hånd i min, da jeg fulgte ham i skole den allerførste dag for 13 år siden,' skrev prins Joachim på Instagram.

Ved samme anledning præsenterede prins Felix omverdenen for sin nye kæreste, Karen Bak.

Inden sin eksamen bekræftede kongehuset, at prins Felix ligesom sin storebror og far skulle prøve kræfter med militæret. Men kort efter begyndelsen på Hærens Løjtnantsuddannelse stoppede han - af private årsager, lød det.

I stedet skal han nu i praktikforløb hos Mærsk.

Regenten selv, dronning Margrethe, rundede også en milepæl i 2021.

Den 81-årige dronning har fra barnsben haft en særlig interesse for kunst og kultur. I november kunne hun fejre, at hun havde brugt de evner gennem 20 år i samarbejde med Tivoli, hvor hun har arbejdet med scenografier og kostumer på adskillige forestillinger.

- Jeg er meget, meget rørt over, at man har villet blive ved med at lege med mig, havde jeg nær sagt. Det betyder meget, sagde dronningen blandt andet.

Dronningen kan i 2022 også se frem til en stor milepæl. Den 14. januar er det et halvt århundrede siden, at hun overtog tronen efter sin far, Frederik IX. Men fejringen af regeringsjubilæet er blevet udsat på grund af corona.

Størstedelen af de planlagte begivenheder i forbindelse med markeringen er udsat til sensommeren 2022.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.