Annonce:
Annonce:

Så fik Margrethe sin konge

Den danske dronning måtte tage den svenske konge under armen, da hendes egen mand havde meldt afbud til den svenske monarks fødselsdag

Margrethe kom arm i arm med kongen ind til aftenens middagsselskab. Det var dog ikke kong Henrik, som i stedet havde valgt at blive hjemme. (Foto: AP)
Margrethe kom arm i arm med kongen ind til aftenens middagsselskab. Det var dog ikke kong Henrik, som i stedet havde valgt at blive hjemme. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Den svenske konge, Carl Gustaf, fyldte lørdag 70 år.

Det blev fejret i stor stil med monarker og præsidenter fra adskillige lande i Europa.

Herhjemme strålede det danske fremmøde dog ved, at dronning Margrethe fik fornøjelsen af selv at drage til sin fætters fødsesldag på den anden side af sundet, da hendes egen mand, kong Henrik, ikke syntes, at Sveriges konges 70 års fødselsdag var en stor nok begivenhed til at sætte tid af i kalenderen.

I stedet var den danske konge draget til Ordenshistorisk Selskabs 50-års-jubilæum på Kastellet i København. Her afviste han at svare på spørgsmål fra journalister om, hvorfor han ikke var ved sin hustrus side til festen i Stockholm men i stedet var kørt i Krone 101-bilen til Kastellet.

Kong Henrik: Jeg snakker ikke om det der i dag

Annonce:

Dronning Margrethe måtte derfor gå med sin fætter, 70-års fødselaren Carl Gustaf, ind til aftenens festmiddag, som ifølge Aftonbladet havde besøg af omkring 200 gæster.

Flere royale afbud: Carl Gustaf snart helt alene i Stockholm

Carl Gustafs hustru, dronning Silvia, var derfor henvist til at følges med Finlands præsident Sauli Niinisto ind til middagen, som blandt andet også havde deltagelse af det danske kronprinsepar.

Dronning Silvia og præsident Sauli Niinisto. (Foto: AP)
Dronning Silvia og præsident Sauli Niinisto. (Foto: AP)

Hov! Han glemte den lille prinsesse

Kongens afbud

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: