Så mange millioner er Margrethes 'spøgelses-slot' værd

Den mangeårige valuar Lars Wismann vurderer, at staten kan sælge Sorgenfri Slot for 103.346.100 kroner

Sorgenfri Slot er mange penge værd, fastslår valuar Lars Wissman, der mener, at det eneste rigtige er at sælge slottet. Foto: Aleksander Klug
Sorgenfri Slot er mange penge værd, fastslår valuar Lars Wissman, der mener, at det eneste rigtige er at sælge slottet. Foto: Aleksander Klug
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Mens nogle ser en bolig, teater eller en café i mennesketomme Sorgenfri Slot, ser Lars Wismann en indtægt på et trecifret millionbeløb.

- Der er intet fornuftigt argument til at fastholde slottets ejerskab i Slots- og Kulturstyrelsen, siger Lars Wismann.

Som Ekstra Bladet har beskrevet, har slottets hovedbygning stået tomt i snart 25 år, efter arveprinsesse Caroline Mathilde gik bort i 1995.

Hverken kongehuset eller Slots- og Kulturstyrelsen ønsker at oplyse, hvorvidt de mange tilbygninger bliver brugt, men ved Ekstra Bladets slotsbesøg i december tydede det på, at flere tilbygninger stod tomme.

Millioner går spildt: Her er Margrethes spøgelsesslot

Ifølge den såkaldte civillistelov har dronning Margrethe råderetten over seks af statens ejendomme, heriblandt Sorgenfri Slot, men hverken Margrethe, eller hendes to sønner, Frederik og Joachim, og deres familier har dog brugt slottet til beboelse.

Senest boede Margrethes kusine prinsesse Elisabeth i en tilbygning, den såkaldte Damefløj, i en række år frem til sidste år, hvor hun gik bort.

Lars Wismann, der har været selvstændig siden 2005, medvirkede i 'Jeopardy' i 1998, hvor han blev stormester. Foto: Linda Johansen
Lars Wismann, der har været selvstændig siden 2005, medvirkede i 'Jeopardy' i 1998, hvor han blev stormester. Foto: Linda Johansen

Den mangeårige valuar, der står bag firmaet Wismann Property Consult, har regnet på tallene.

Baseret på værdien af blandt andet grund-, bolig- og erhvervsarealet vurderer Lars Wismann, at Sorgenfri Slot er 103.346.100 kroner værd.

Trygler Margrethe: Lad os bruge slottet

For det beløb kan man ifølge Danmarks Statistik ansætte 218 sygeplejersker, 259 sosu-assistenter eller 204 politibetjente i et år.

Lars Wismann mener, at tomheden på Sorgenfri Slot er økonomisk nonsens.

Ekstra Bladets aktindsigter i Slots- og Kulturstyrelsens udgifter til Sorgenfri Slot viser, at det koster i omegnen af halvanden million kroner om året at drive slottet, haven og dets tilbygninger.

Det koster Sorgenfri Slot

Kongehuset nøjes med at betale for varme i den tid, som de opholder på statsslottene, og for den indvendige vedligeholdelse.

De to udgifter er i kongehusets årsrapport opgjort som samlede beløb for alle slottene på henholdsvis 3.093.572 kroner og 829.974 kroner i 2018.

Nedenfor er angivet Slots- og Kulturstyrelsens udgifter til driften af Sorgenfri Slot:

Vedligehold

2018: 1.188.965 kroner

2017: 1.365.299 kroner

2016: 1.812.000 kroner

Varme

2018: 144.863 kroner

2017: 114.027 kroner

2016: 148.491 kroner

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+