Se billederne: Her kan Kong Henrik blive begravet

Det er endnu uvist, hvor Kong Henrik ønsker at blive begravet. Men familiegraven i sydfrankrig er en omlagt mulighed

Foto: Patrick Bernard
Foto: Patrick Bernard

CAHORS, FRANKRIG (Ekstra Bladet): Kong Henrik ønsker ikke at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke. En nyhed som både har chokeret og rystet rigtig mange danskere.

Kongen er utilfreds med, at han ikke bliver ligestillet med dronningen, og føler derfor ikke, at han er værdig nok til at blive begravet ved hendes side.

De ændrede omstændigheder om Kong Henriks hvilested er endnu ikke kommet på plads. Ej heller hvor han så skal begraves, når den dag kommer.

En oplagt mulighed er dog Kong Henriks familiegravsted i Sydfrankrig. Få kilometer fra sit ferieslot i Cahors, ligger der en gravplads i byen Albas.

Kong Henrik har fået nok: - Butikken er lukket

Her er Kong Henriks far, André de Monpezat og Henriks to søskende også begravet.

Kirkegården er i en helt anden kaliber, når man sammenligner med Roskilde Domkirke.

Nok er der en krone, som royal-symbol på gravstedet, men mere royal bliver den altså ikke.

Der er visne blomster og ødelagte krukker flere steder på kirkegården og den 'royale' gravplads ved Kong Henriks familie ser heller ikke ud til at være plejet. Gravstedet ligger til gengæld i et idyllisk område midt ude ved nogle store vinmarker og er i et privatområde med ro og fred.

Se billederne og vurder selv.

Kirkegården ligger blot få kilometer fra Kong Henriks ferieslot i sydfrankrig. Foto: Anthon Unger
Kirkegården ligger blot få kilometer fra Kong Henriks ferieslot i sydfrankrig. Foto: Anthon Unger

Kirkegården er i en anden kaliber, når man sammenligner med Roskilde Domkirke. Foto: Anthon Unger
Kirkegården er i en anden kaliber, når man sammenligner med Roskilde Domkirke. Foto: Anthon Unger

Det her er Kong Henriks familiegravsted. Her er Henriks far og to søskende begravet. Foto: Anthon Unger
Det her er Kong Henriks familiegravsted. Her er Henriks far og to søskende begravet. Foto: Anthon Unger

 

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."