Statsministeren: Den kongelige familie har mistet et anker

Prins Henrik bevarede sit gode humør til det sidste, skriver statsministeren i sine mindeord om prinsens død

Prins Henrik ankommer til Amalienborg i rustvogn forud for bisættelsen fra Christiansborg Slotskirke tirsdag. TV: Ole Steen

Det er med stor sorg, at den danske statsminister har modtaget nyheden om prins Henriks død.

- Den kongelige familie har mistet et anker.

- Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet, skriver Lars Løkke i en pressemeddelelse.

Prins Henrik var god til mennesker. Hans Engell husker en helt speciel episode med den afdøde prins af Danmark. Foto: Stine Bidstrup Tilbageblik Engell mindes prins Henrik: Han bar Dannebrog med ære

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot, som han tidligere på dagen var overflyttet til 'i sin sidste tid', som hoffet oplyste.

Prins Henrik var omgivet af sin ægtefælle Dronning Margrethe og sine to sønner.

LIVE

 

Besad charme og poesi
Lars Løkke Rasmussen beskriver prinsen som en mand, der slog lange skygger, hvor han gik. Man kunne ikke andet end at beundres ved ham - og Henrik har haft stor betydning for Danmark og danskerne.

- Hans engagement var smittende, og hans indsigt enorm, uanset hvor og i hvilken sammenhæng han færdedes, lyder det fra landets statsminister, der også beskriver en, at Henrik 'trods sin sygdom bevarede sit gode humør' til det sidste.

- Livet skulle leves og opleves. Derfor var det altid en beleven og engageret prins, man mødte.

Billedet her er taget i 1967 - omtrent et år efter, at de mødte hinanden. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix Kendte Se de mange billeder: Da Henri de Monpezat forelskede sig i en dansk prinsesse

- Han brændte for finere fransk madlavning og besad charme og sans for poesi, musik og kunst. Med sit internationale udsyn var han med til at åbne danskernes øjne for verden, mener Lars Løkke, der også roser den øvrige kongelige familie for deres håndtering af prinsens sygdom:

- Det er beundringsværdigt, hvor fint den kongelige familie har tacklet og åbent fortalt om den svære tid, de har været igennem.

- Mange husker billederne fra første gang, Henrik trådte ud af et fly i Kastrup Lufthavn og gik ned ad trappen. Det var som at se en smuk prins træde direkte ud af en eventyrbog, husker folketingets formand Pia Kjærsgaard.
- Mange husker billederne fra første gang, Henrik trådte ud af et fly i Kastrup Lufthavn og gik ned ad trappen. Det var som at se en smuk prins træde direkte ud af en eventyrbog, husker folketingets formand Pia Kjærsgaard.
 

En sand verdensmand
Folketingets formand Pia Kjærsgaard udtrykker også sin dybeste medfølelse med den kongelige familie.

- En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske han var, og hvis lige man skal lede længe efter, skriver Pia K. i sine mindeord i forbindelse med dødsfaldet.

- Han favnede bredt og hans lyst til at lære nyt og udvikle sine mange talenter varede ved til det sidste. Hans nysgerrighed på verden, hans passion for kunsten og hans filosofiske tilgang til livet gjorde ham til en skattet livsledsager, ven og samtalepartner.

Foto: Ritzau Scanpix Kendte Prins Henriks forunderlige liv i billeder

Den 83-årige Henrik blev indlagt på Rigshospitalet søndag 28. januar, efter han var blevet fløjet hjem fra en ferie i Egypten samme dag.

Fem dage senere meddelte kongehusets kommunikationsafdeling, at prins Henrik var blevet undersøgt for en tumor i venstre lunge, der viste sig at være godartet. Dødsårsagen fremgår ikke af hoffets meddelelse.

Tirsdag blev prins Henrik overflyttet til Fredensborg Slot, hvor han ifølge kongehuset ønskede at tilbringe sin sidste tid.

Dokumentation: Kongehuset Danske kongelige Læs hoffets meddelelse om prins Henriks død

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

0 kommentarer
Vis kommentarer