Støttepartier kræver svar om kronprinsens møder med Forsvaret

Kronprins Frederik har ifølge medie under møder fået følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret

Forsvarschef Bjørn Bisserup (th) har ifølge Forsvaret deltaget i to sammenkomster med kronprins Frederik. Her ses de sammen til kransenedlæggelse på Kastellet i forbindelse med flagdag. Foto: Jens Dresling
Forsvarschef Bjørn Bisserup (th) har ifølge Forsvaret deltaget i to sammenkomster med kronprins Frederik. Her ses de sammen til kransenedlæggelse på Kastellet i forbindelse med flagdag. Foto: Jens Dresling

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

SF og Enhedslisten vil have en redegørelse fra forsvarsminister Trine Bramsen (S), efter at det er kommet frem, at kronprins Frederik har holdt hemmelige møder med ledende medlemmer af Forsvaret.

Oplysninger om møderne kommer fra netmediet Olfi, der dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Her har kronprinsen angiveligt fået videregivet følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret.

Frede afsløret i hemmeligt magt-netværk

'Dybt kritisabelt'
- Vi ved teknisk set ikke, hvad der er foregår på de her møder. Men det er dybt kritisabelt, hvis kronprinsen under dække af private, hemmelige middagsselskaber modtager informationer om interne forhold i og om Forsvaret, siger forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF).

Netmediet har fået adgang til oplysninger, der bekræfter, at møderne har fundet sted et par gange om året, og at det seneste fandt sted 6. november 2019.

På deltagerlisten var blandt andre chefer for Søværnet, Flyvevåbnet og Specialoperationkommandoen (Sokom).

Møderne er ifølge Olfi blevet afholdt, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, det er "utroligt påfaldende", at så mange af de øverst placerede mennesker mødes med kronprinsen.

- Jeg må indrømme, at jeg synes, det virker meget mærkeligt, og jeg er helt enig i, at er noget, der skal undersøges, siger hun.

Det er ikke bekræftet, at der rent faktisk er blevet udvekslet følsomme oplysninger til møderne.

Men deltagerlisten giver en stærk mistanke om, hvad der er foregået, mener Olfis redaktør, Peter Ernstved Rasmussen.

I et skriftligt svar siger Forsvaret, at der ikke er tale om en loge eller noget andet, som kan lyde fordækt eller mistænkeligt.

- Der er tale om en sammenkomst med middag blandt venner, kolleger og bekendtskaber. Ligesom der ikke er gjort forsøg på at gøre det hemmeligt, siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

To sammenkomster
Ifølge Forsvaret har Bjørn Bisserup selv deltaget i to sammenkomster, hvor der ikke har været tale om en fast deltagerkreds.

Det er desuden ikke forsvarschefen, der har inviteret til middagen, lyder det.

Venstre har ikke haft lyst til at udtale sig til Ritzau. Også De Konservative maner til besindighed.

- Jeg synes, SF skal slappe af. Vi ved jo ikke, om der bliver udvekslet hemmelige oplysninger, siger Naser Khader (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg, til DR.

- Jeg har tillid til, at de, der deltager, er så professionelle, at de kun fortæller det, der skal fortælles i sådan nogle sammenhænge, tilføjer han.

Hverken kongehuset eller flere af hovedpersonerne fra Forsvaret har ønsket at kommentere historien over for P1.

Heller ikke forsvarsministeren ønsker at udtale sig om sagen, oplyser ministeriet til Ritzau.

Helt uhørt: Fredes fede ferieslør

Klima-hyklere: Her det royale CO2-bluf

- Deres krukkeri er enestående