Stoppede ansættelsesproces for Jokke

Da prins Joachim ønskede stillingen som forsvarsattaché i Frankrig, lukkede Forsvarsministeriet ned for ansættelsesprocessen

Prins Joachim. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Prins Joachim. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Jokke rydder bordet.

30. marts i år slog Forsvarsministeriet en ny stilling op som forsvarsattaché i Frankrig med en ansøgningsfrist 13. april 2020.

Ministeriet modtog flere ansøgninger fra håbefulde officerer, der alle gerne ville prøve kræfter med det vellønnede job i Paris. 

Så meldte prins Joachim sig på banen, og selvom ansættelsesprocessen var i gang, stoppede Forsvarsministeriet alt.

27. maj var stillingsopslag og ansættelsessamtaler formelt standset, og prins Joachim kunne pludselig se frem til tre år som forsvarsattaché i Frankrig.

Ingen anden kandidat havde fået lovning på stillingen.

Det oplyser Forsvarsministeriet over for Ekstra Bladet.

Normalt ulovligt
Ifølge Frederik Waage, der er professor ved SDU med speciale i forfatningsret, vil en standsning under alle andre omstændigheder end denne være ulovlig.

- Normalt kan man ikke kortslutte en ansættelsesproces, men min vurdering vil være, at her gælder en retssædvane, så ministeriet kan stoppe processen på en måde, som ellers ville bryde med forvaltningsretten.

- Det skyldes, at kongehusets medlemmer traditionelt set er blevet betragtet som noget særligt og som nogle, der deltager i Forsvaret, siger han.

Stort netværk
Forsvarsministeriet kalder selv ansættelsesprocessen ’anderledes’.

’Ansættelsesforløbet har selvsagt været anderledes i denne situation, men Prins Joachim er åbenlyst kvalificeret til stillingen med sit kendskab til Forsvaret og det franske samfund.'

’Samtidig er han netop i færd med at afslutte en uddannelse i Frankrig på højeste militære niveau, hvilket bl.a. har givet ham et stort netværk i det franske forsvar,' skriver en presserådgiver i Forsvarsministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

Ministeriet oplyser, at stillingen som forsvarsattaché i Frankrig blev ledig, fordi den nuværende attache som led i den almindelige tjeneste skal hjem. 

Forsvarsministeriet svarer ikke på Ekstra Bladets opfølgende spørgsmål om, hvorvidt kongehuset og prins Joachim selv henvendte sig for at få stillingen, ligesom ministeriet heller ikke svarer på, hvorfor der skulle ikke skulle være en åben konkurrence mellem ansøgerne.

Det laver en forsvarsattaché

Forsvarsattachéer og militærrådgivere indgår som en del af det danske diplomatiske korps i udlandet.

Danmark har aktuelt forsvarsattachéer og militærrådgivere placeret i følgende lande og organisationer: Afghanistan, de Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, FN, Kenya, Litauen (Baltikum), Kina, NATO, Nigeria, OSCE, Polen, Rusland, Storbritannien, Tyskland, Ukraine og USA.

Opgaver

Deres opgave er at være Forsvarsministeriets og Forsvarets forlængede arm i det pågældende land eller den pågældende organisation. Attachéen er kontaktperson i sager mellem Danmark og værtslandets forsvar og holder danske myndigheder orienteret om aktuelle militære og forsvarspolitiske udviklinger.
Attachéen udvikler også Danmarks samarbejde med det enkelte land og hjælper med at lette kommunikationen.

Sideakkrediteringer
En række af forsvarsattachéerne er også sideakkrediteret til andre lande, hvilket betyder, at de også skal holde Danmark orienteret om den aktuelle udvikling i dette land.

Rang
Forsvarsattacheerne har typisk rang af oberstløjtnant/kommandørkaptajn eller oberst/kommandør.

Kilde: Forsvarsministeriet

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.