Stort billedgalleri: Frederiks største op- og nedture

Kronprins Frederik fylder 50 år i dag. Vi ser nærmere på hans op- og nedture gennem hans halve århundrede

Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix
Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

Dramatisk fødsel

26. maj klokken lidt over 20 gik den daværende kronprinsesse Margrethe i fødsel. Et gemak i Chr. IXs Palæ på Amalienborg var klar og omdannet til fødselsstue, men pludselig opstod der komplikationer, og Margrethe måtte overføres til Rigshospitalet, hvor hun fødte Frederik André Henrik Christian ved kejsersnit. 4100 gram vejede den kommende konge. Og 53 cm lang.

- Og han ligner mig, lød det fra den stolte far, prins Henrik.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Pseudotvillinger

Efter bare 13 måneder som enebarn fik Frederik en lillebror, prins Joachim. Med under 18 måneder mellem dem bliver de betegnet pseudotvillinger. De kom da også samtidig i børnehave og skole, kom sammen på kostskolen École des Roches i Frankrig i 1982.

- Jeg lænede mig meget op ad min bror det år. Det var vel nærmest ham, der var storebroren, men han drog aldrig nogen fordel af det og var altid støttende, har Frederik sagt om forholdet til den yngre Joachim i den periode i bogen 'Under bjælken'.

 

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Travl mor

Som bare 31-årig mistede Margrethe sin far, kong Frederik, og blev dronning. Der var ikke altid meget tid til de to små prinser. Her ses Frederik i Kuppelsalen på Fredensborg Slot, mens hans mor holder tale for daværende præsident Tito.

Drengene blev opdraget efter fransk forbillede med streng disciplin, og først i gymnasiealderen begyndte de at spise middag sammen med deres forældre i stedet for barnepigen.

Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix

Usikker ung mand

Frederik har flere gange fortalt, at han ikke mener, han blev tilstrækkelig forberedt på rollen som kommende konge.

- Omkring min 18 års fødselsdag var jeg meget usikker. Jeg tænkte på, at mit liv ville blive slukket. Nu skulle jeg pludselig opføre mig som en fuldblodsvoksen, det var meget ubehageligt, fortalte han i TV2-dokumentaren 'Min vej'.

Foto: Egon Engmann/All Over Press
Foto: Egon Engmann/All Over Press

På kollisionskurs

Efter Frederik blev student fulgte et par svære år - i hvert fald set med offentlighedens øjne. På to officielle udlandsrejser - til Japan i 1987 og Washington i 1989 - blev det bemærket, at han virkede uinteresseret og ligeglad.

'Han har ikke lyst til at blive konge' lød overskriften i Billed-Bladet af alle steder i 1989.

Året forinden var begge prinser bogstavelig talt på kollisionskurs, da Joachim kørte galt med sin bror og to venner tæt på Château de Cayx i Frankrig. Kronprinsens Pegeout 205 kom aldrig på vejen igen...

Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Lidt for stærkt

... og dagen efter måtte to brødebetyngede prinser stå skoleret for mama og papa - og de tilrejsende journalister og fotografer.

- I tiden lige efter bilulykken tænkte jeg: 'Okay, det her er måske udtryk for, at jeg på det seneste har levet lidt for stærkt' for nu at bruge det udtryk, har Frederik efterfølgende indrømmet i 'Under bjælken'.

18 berømte meter

Men det skulle gå en hel del mere galt, før det gik godt. Nytårsnat blev Frederik og hans daværende kæreste Malou Aamund stoppet i en bil, der nærmest hoppede 18 meter hen ad Niels Hemmingsensgade i København.

Fartprinsen, der selv var for fuld til at køre, havde overladt rattet til Malou, der også var spirituspåvirket. Og i øvrigt ikke havde noget kørekort.

Parret måtte en tur på politistationen, hoffet undskyldte, og Malou betalte siden en bøde på 4000 kroner.

- Det var da ikke den fedeste tid månederne derefter, indrømmer Frederik i 'Under bjælken'.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Løbeprinsen

Nytårsfuseren blev indirekte skyld i, at Frederik for alvor tog løbet til sig. Sammen med sin daværende lærer på Statskundskab Erik Albæk, begyndte han at træne målrettet mod Copenhagen Marathon i maj 1992.

Debuttiden blev 3 timer og 22 minutter. Siden er det som bekendt blevet til et utal af løb for Frederik og i 2013 også en Ironman.

Foto: Per Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Per Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Fra prins til Pingo

Siden blev det til mange flere fysiske udfordringer. Den vildeste - frømandsuddannelsen - begyndte Frederik på i 1995. Ud af 300 ansøgere stod bare fire tilbage, da de blev færdiguddannede.

- For mit eget vedkommende blev jeg et helt menneske, efter jeg var kommet igennem det nåleøje, den elitepræstation, som frømandskorpset var. Der var en masse ting, som bare lykkedes, fordi jeg havde bestået noget for mig selv, har han fortalt til Politiken.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Farvel til mormor

I 2000 måtte Frederik haste hjem fra en kærlighedsferie med Mary, som han næsten lige havde mødt, for at tage afsked med sin mormor, dronning Ingrid, som han var meget nært knyttet til. Her ses han med Margrethe til Ingrids begravelse.

Foto: Dana Press
Foto: Dana Press

Endelig!

I juni 2002 flytter Mary Donaldson til København, og i januar året efter bliver forholdet helt officielt, da Frederik omtaler hende som 'min kæreste' under træningen til VM i dragesejlads. Senere får vi det endelig - kysset - og det står klart, at Frederik nok har fundet sin kommende dronning.

Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Vild med Mary

Og ganske rigtigt. I 2013 bliver parret forlovet, og glæden vil ingen ende tage, da en tydelig berørt Frederik siger ja til en meget nervøs Mary 12. maj 2004 i Vor Frue Kirke.

- Kom, lad os gå. Kom, lad os se. Gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed, citerer han vennen Lars H.U.G. i bryllupstalen.

Foto: Per Groth/Ritzau Scanpix
Foto: Per Groth/Ritzau Scanpix

Kænguruer i pungen

Frederik har aldrig lagt skjul på, at han gerne ville have børn - og at han i øvrigt ville opdrage dem helt anderledes, end han og Joachim selv er blevet.

I 2004 var han og Mary nygifte til OL, gættede Frederik på, at der nok var 'flere kænguruer i pungen' til næste OL. Og det kom der hurtigt. I 2005 blev prins Christian født, i 2007 prinsesse Isabella og endelig tvillingerne Vincent og Josephine i 2011. Her ses familien i Marys hjemby, Hobart.

Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Kontroversiel post

I 2009 - efter mange års arbejde i kulissen - blev Frederik valgt ind i IOC trods hård kritik fra både pressen og nogle politikere.

- Det er noget af det værste, jeg har oplevet på egen krop. Aldrig før eller siden har jeg været udsat for så hårdt et psykisk pres som det, der var i perioden op til optagelsen i IOC, har han fortalt om tiden i 'Under bjælken'.

Men ind kom han. Medlemskabet har ikke været uden kontroverser, og senest har Lars Løkke meddelt, at man har 'forsøgt at ramme det lidt fastere ind', lød det i maj til Politiken.

Foto: Per Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Per Rasmussen/Ritzau Scanpix

Brobisse

Frederik var meget ivrig efter at komme til Herning for at give hånd til blandt andre hende her til Sportsgalla i Herning. I hvert fald kørte fartprinsen over en stormlukket Storebæltsbro hele to gange i januar 2014.

 

 

Au revoir, papa

13. februar mistede Frederik sin far. Prins Henrik blev 83 år gammel. Et par dage forinden var Frederik hastet hjem fra Seoul for at være ved sin fars side.

I programmet 'Kronprins Frederik på P4' forklarede han for nyligt, hvordan det er at tage afsked med et familiemedlem i fuld offentlighed.

- Det har sine delvise udfordringer, men man skal glæde sig over alt det gode, som min far tilførte familien og i virkeligheden også Danmark. Og det synes jeg også, jeg gjorde. Jeg har lutter gode og sjove minder, slår han fast om sin far.

Foto: Ernst Van Norde
Foto: Ernst Van Norde

Fed, folkelig fejring

26. maj 1968 fylder kronprins Frederik 50 år. Han fejrede det halve århundrede med en hel uges festligheder - startende med Royal Run i de fem største danske byer. Også Mary og 'rødderne' trak i løbeskoene, og selv Margrethe vinkede til løberne fra Amalienborg.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Actionman

Torsdag eftermiddag kunne Frederik afsløre et nyt portræt af sig selv på Nationalhistorisk Museum. Mor Margrethe åbnede udstillingen.

- Vi har alle kunnet følge med i, hvor aktiv du er, hvordan du har fundet dig selv, og vi glæder os over det, lød det fra en stolt Margrethe.

Henvendt til kunstneren Ralph Heimans roste Margrethe ham for at have fanget noget helt særligt ved Frederik i billedet:

- Man ser en mand, der ved, hvordan man repræsenterer, men man ser også, at han er 'a man of action', lød de pæne ord til såvel kunstner som søn.