Tak, Daisy! Aflyst guldbryllup sparer skatteydere for en formue

En royal mærkedag kan nemt løbe op i udgifter til flere hundrede tusinder af skatteborgernes penge. I år dropper de fleste kommuner at give så meget som en buket blomster

Kongehusekspert Trine Villemann kommer her med sit bud på hvorfor guldbrylluppet afholdes under private former

Da dronning Margrethe og Henrik fejrede sølvbryllup i 1992, var der ikke sparet på noget – heller ikke fra kommunernes og dermed skatteborgernes side.

Festlighederne strakte sig over 32 dage fra festforestilling i Det kongelige teater 17. maj til endnu en i Aarhus Musikhus.

Indimellem var Regentparret på sommertogt, og så var der naturligvis selve mærkedagen 10. juni, der stod på morgenvækning, fin frokost på Københavns Rådhus, karettur gennem København og efterfølgende gallamiddag på Fredensborg slot for omkring 275 kronede hoveder og andre pinger fra nær og fjern.

 

Så dyre er gaverne til Kongehuset

Sølvbryllupsfesten i 1992 blev dyr for de danske skatteborgere.

Regentparret fik en slotsallé i Fredenborg af kommunen og som folkegave af lokale borgere. Prisen var 8,5 millioner kroner – svarende til 13,2 millioner i nutidskroner - inkl. vederlagsfri arbejdskraft fra Vejdirektoratet, amtet og kommunen.

Københavns kommune forærede parret 2.000 glas fra Holmegaard i anledning af deres kvarte århundrede sammen. Pris? Knap 140.000 kroner.

Hertil kom en frokost på Københavns Rådhus på dagen, som ifølge Rådhusforvaltningen løb op i 87.000 kroner. Politiker Jørgen Tved fra Fælles Kurs vurderede dog over for Ekstra Bladet, at festlighederne alt i alt løb op i omkring en halv million.

Venner og virksomheder pungede ud

Sølvbrudeparret fik naturligvis også flotte gaver af andre end skatteyderne. En kreds af danske virksomheder var gået sammen om at give en swimmingpool til Cayx, mens 100 private venner gav en mindeplade til Regentparrets franske slot.

Blandt gaverne, der efterfølgende blev udstillet på Christiansborg, var også et piano, 35 magnumflasker fra det eksklusive mærke Moët & Chandon, sølvbakker og guldmundtøj.

Dyre fødselsdage

Også runde fødselsdage i Kongehuset har tidligere kastet flotte gaver af sig.

Da Daisy fyldte 70, havde kommunen også den helt store pengepung fremme. Her fik hun nemlig 230.000 kroner renovering af repræsentationslokalerne på Christiansborg. Det var lidt mere end ti år forinden, hvor den dengang 60-årige majestæt fik en pengegave på 200.000 kroner.

Siden har kommunerne i den grad spændt livremmen ind. Da Margrethe fyldte 75 år for to år siden, gav de danske kommuner ’kun’ gaver for lidt over 200.000 kroner – tilsammen. Det viste en rundringning foretaget af Kommunen.dk.

Det var intet mod, hvad Slots- og Kulturstyrelsen bidrog med. Her blev der givet en halv million til en ny staudehave i Fredensborg Slotshave, der blev etableret sammen med donationer fra mange andre både private og offentlige instanser heriblandt Folketinget.

Kilder: Ekstra Bladet, Politiken og Kommunen.dk

Tv-transmissionen af sølvbryllupsfesten gik over i historien. Her udtalte kronprins Frederik de senere så kendte ord: 'Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed'. Foto: Claus Bjørn Larsen/POLFOTO
Tv-transmissionen af sølvbryllupsfesten gik over i historien. Her udtalte kronprins Frederik de senere så kendte ord: 'Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed'. Foto: Claus Bjørn Larsen/POLFOTO
 

I år kan de danske skatteydere så glæde sig over, at de dyre gaver i anledning af det aflyste guldbryllup ligeledes er aflyst.

Kongehuset meddelte sidste år, at de ville markere dagen under 'private former'. For et par dage siden kom det så frem, at Margrethe og Henrik er stukket alene til søs på kongeskibet Dannebrog.

Ekstra Bladet har foretaget en rundringning til en række kommuner, der tidligere har givet store gaver til Regentparret ifm. mærkedage, og alle steder er meldingen, at man ikke giver gaver ved en rent privat begivenhed.

Eneste undtagelse er Københavns Borgerrepræsentation og Folketinget, der begge dog nøjes med at sende en buket på dagen.

Seneste nyt

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.