Trods Henriks død: Kongehuset beholder hans apanage

'Regeringen har ingen planer om ændringer i kongehusets økonomi', lyder det fra Statsministeriet efter prins Henriks død

Her bæres Henriks kiste ud efter bisættelsen

Tredobler palæets pris: Prins Henriks ven sætter villaen til salg

Dronning Margrethes modtog i 2017 81.044.316 kroner i såkaldt apanage.

Af denne sum gav hun ti procent, omkring 8,1 mio. kroner, til prins Henrik som en fast overførsel, så prinsen ikke - så at sige - skulle tigge sin hustru om lommepenge.

Ekspert efter Henriks bisættelse: 'Klogt af Margrethe at abdicere'

Trods prinsens bortgang og det faktum, at der nu er én person færre i husstanden, kommer staten dog ikke til at beholde de godt otte årlige millioner.

Det fremgår af et mailsvar, som  BT har modtaget fra Statsministeriet.

Foto: Claus Bjørn Larsen
Foto: Claus Bjørn Larsen

'Regeringen har ingen planer om ændringer i kongehusets økonomi', svarer Statsministeriet således, hvilket ifølge historiker og forsker i hofhistorie, Sebastian Olden-Jørgensen, betyder, at prins Henriks penge fremover tilfalder dronningen.

- Det kan kun betyde, at de ikke tager noget fra hende, men at kongehuset beholder den portion penge, der tidligere tilkom prins Henrik, siger Olden-Jørgensen til BT.

Prins Henriks død sendte byggefirma på overarbejde

Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om det danske kongehus, mener, at det ville være oplagt, hvis kongehuset overvejede at se på, om de godt otte millioner kroner, der tilkom prins Henrik, stadig er nødvendige at modtage.

- Det ville have været naturligt at kigge på det allerede, da Henrik gik på pension. Der kunne man jo med fordel have set på, om man ikke kunne have fundet frem til en rimelig pensionsordning - evt. tre fjerdedele af hans apanage - men det undlod man, siger Søren Jakobsen til Ekstra Bladet.

Han vurderer, at det heller ikke kommer til at ske denne gang.

- Udfra en rimelighedsbetragtning burde pengene bortfalde, men det kommer ikke til at ske. Dronningen gør det heller ikke nu. Mit bedste bud er, at hun forbigår det i tavshed og helt undlader at forholde sig til det, siger Søren Jakobsen.

Den statslige bevilling til kongehuset - apanagen - er indskrevet i Grundloven, og beløbet, kongehuset modtager, fastsættes af Folketinget.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.