Trods skandale-historie: Sladderboss fredet

Chefredaktøren på Her&Nu bliver siddende, siger chef for ugebladene på Egmont 

- Vi er rigtigt glade for Erling. Vi synes, han er dygtig til at lave Her&Nu, siger Egmont-chef. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan og udklip af Her&Nu's forside)
- Vi er rigtigt glade for Erling. Vi synes, han er dygtig til at lave Her&Nu, siger Egmont-chef. (Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan og udklip af Her&Nu's forside)

For anden gang siden oktober sidste år måtte Her&Nu torsdag trække en historie tilbage.

Første gang var sagens kerne prinsesse Maries bryster, som hun ifølge ugebladet havde fået lavet i Litauen. En historie, som Her&Nu siden dementerede.

Denne gang er kronprins Frederik havnet på bladets forside med overskriften: 'Utro i årevis'. Sexolog og forfatter Jakob Olrik hævder i en artikel, at Frederik har betalt for sex med Olriks ekskæreste.

Butikker efter sladderskandale: Vi fjerner IKKE bladene

Kongehuset kaldte påstanden usand og krænkende, og siden skrev Jakob Olrik i en pressemeddelelse, at han følte sig fejlfortolket af Her&Nu, og at han ikke har hængt navngivne personer ud.

Kort efter kom reaktionen fra chefredaktør på Her&Nu, Erling Tind Larsen.

- Når hovedkilden trækker alt, hvad han har sagt tilbage, så er der jo ligesom ikke nogen historie. Og så kan vi ikke gøre andet end at trække historien tilbage, sagde Erling Tind Larsen til Ekstra Bladet torsdag.

De journalistiske brølere får dog ingen konsekvenser for chefredaktøren. Det siger Marianne Gram, chef for ugebladsgruppen på Egmont Publishing.

Afviser Frede-beskyldninger: Jeg er blevet fejlfortolket

- Nej, det gør de ikke. Vi er rigtig glade for Erling. Vi synes, han er rigtig dygtig til at lave Her&Nu. Han er en rigtig god chefredaktør for Her&NU, og så har altså lavet de her to fejl, og det synes vi, er menneskeligt, siger hun og tilføjer:

- Men selvfølgelig vil vi ikke have den her type sager. Det er ikke Her&Nu-journalistik, og det er det, vi skal finde ud af sammen, hvordan vi undgår fremadrettet.

- Men hvor går grænsen? Hvor mange fejl skal man lave, før det får konsekvenser?

- Der er så mange forskellige typer af historier på et blad som Her&Nu, så selvfølgelig er man ude ved grænsen indimellem. Og lige nu er vi måske lidt der, hvor vi forsøger at gå fri af hegnet, for vi har klart været for langt ovre på den anden side af hegnet. Men jeg skal ikke sidde her og sige, hvor mange gule kort, vi udsteder, før det røde. Det er klart, vi ikke vil have de her sager, men hvornår vi udsteder det røde kort, er der ikke noget svar på, siger Marianne Gram.

Ugeblad trækker kronprins-historie tilbage

- Kendte du til historien om Frederiks påståede utroskab, inden den blev trykt?

- Det gjorde jeg ikke. Det er nok det, der er fejlen. Det er jo ikke det, vi forstår ved Her&Nu- journalistik. I en sag som denne er vi nødt til at kigge på, hvad pokker det er i vores procedure, der går galt. Når vi har sager af denne her karakter, skal de løftes op i et forum, hvor vi er lidt flere med på at diskutere dem.

- Hvorfor er det ikke sket i denne situation?

- Det kan jeg jo ikke vide. Et blad som Her&Nu har rigtig mange typer af historier, hvor de nogen gange går til grænsen. Så er det med at vurdere, om  vi er på vej over grænsen. Så skal der egentlig lyde en alarmklokke, og det er også noget af det, vi vil kigge på fremadrettet. Hvordan får vi sat det her system bedre op. Hvornår er det, der skal lyde en alarmklokke, så vi lige kommer lidt flere ind i kredsen om at diskutere sådan en historie.

- Havde I jeres jurister med ind over artiklen?

- Det havde vi heller ikke.

- Hvorfor ikke?

- Det er samme svar.

Erling Tind Larsen har været chefredaktør på Her&Nu siden 2014. (Foto: Peter Norby)
Erling Tind Larsen har været chefredaktør på Her&Nu siden 2014. (Foto: Peter Norby)
 

- Hvad har I fået af reaktion fra kongehuset, efter I bragte artiklen?

- Kongehuset har ikke reageret over for os, ikke direkte.

Maries bryster er nået til udlandet

- Det er anden gang på syv måneder, at I trækker en historie tilbage. Hvordan forklarer I det?

- Der er ikke så meget andet at sige, end at vi synes, det er en fejl, at det er sket. Også en chefredaktør på Her&Nu er kun et menneske, og mennesker begår fejl. Men det giver helt klart anledning til, at vi er nødt til at se på vores interne procedurer.

- Hvad er det for procedurer?

- Det kunne være en snak om, hvornår det er, at der skal lyde en alarmklokke. Hvornår er en historie så meget på grænsen, at vi er nødt til at diskutere den i et større forum. Det er typisk mig, der skal involveres, og så kan det være, vi fremover involverer jurister, eller spørger nogen, der har været på Her & Nu i mange år - tager den ud i en bredere kreds og får den fulde diskussion: Hvad er det her for en historie? Har vi kilder nok på, hvad vil den føre med sig, er vores journalistik i orden? At vi har en lidt større diskussion, når vi bevæger os så langt ud, som vi er med denne her historie.

Kongehusets pressechef: Brysthistorie er pure opspind

- Det var vel en erfaring, I kunne have gjort jer efter historien om Maries bryster i oktober. Hvad har I lært af den historie?

- I forbindelse med den talte vi om altid at have to kilder på en historie, men i den historie var det anonyme kilder. I den aktuelle historie er det en navngiven kilde, så på den måde er de to sager forskellige. Det, der gør denne her alvorlig, er sagens karakter. Vi skal ind at trykprøve den kilde (sexolog Jakob Olrik, red.) noget mere, og der skal sættes et større apparat i gang for at vurdere, om vi overhovedet skal bringe historien. Vi er enige om, at det er en fejl, at det ikke er blevet gjort.

- Hvad vil I gøre helt konkret for at undgå disse fejl fremover?

- I første omgang kommer Erling og mig til at snakke om det her rigtig meget i løbet af den næste uges tid. Men det er jo egentlig ret simpelt. Det må ikke ske igen, og der er jo egentlig nogle ret banale journalistiske regler, som vi vil indskærpe, at man skal følge.