Tv-lægens vurdering: Prins Henrik er næppe ved bevidsthed

Ifølge tv-lægen Jerk W. Langer tyder det ikke på, at prins Henriks aktuelle tilstand er terminal

Hele kongefamilien på nær kronprins Frederik – der har afbrudt sin rejse og er på vej hjem fra Sydkorea – har i dag været forbi Rigshospitalet, hvor prins Henrik er indlagt i en tilstand, der ifølge kongehuset er 'alvorligt forværret'.

Kongefamilien kun på korte besøg: Her er den sandsynlige forklaring

Alle har de forladt hospitalet igen efter relativt kort tid.

Kronprinsesse Mary og børnene forlod hospitalet efter godt en halv time, mens prins Joachim og dronning Margrethe forlod hospitalet igen efter knap en time.

Det tolker tv-lægen Jerk W. Langer som et godt tegn - omstændighederne taget i betragtning.

- Mit bedste bud er, at han er syg og formentlig ikke ved bevidsthed. Han bliver nok behandlet intensivt, og lægerne vil formentlig helst ikke forstyrres ret meget, siger Jerk W. Langer, da Ekstra Bladet spørger til, hvordan han tolker de korte besøg.

- Hvis han var ved bevidsthed, ville de nok være der og holde ham i hånden og udveksle ord eller øjne. Han er nok ikke i stand til at kommunikere med dem, uddyber Jerk W. Langer.

Han understreger, at hans gæt er ligeså godt som enhver andens, da han ikke er inde over behandlingen af prinsen. Han mener dog, at de korte besøg fortæller, at prinsen ikke er døende netop nu.

- Han hænger formentlig ikke i det yderste af neglene. Så ville kongefamilien blive og sige farvel, vurderer han.

Dronning Margrethe forlader Rigshospitalet fredag. Foto: Jakob Jørgensen
Dronning Margrethe forlader Rigshospitalet fredag. Foto: Jakob Jørgensen

Dronning Margrethe har forladt Rigshospitalet

Kort efter forlod prins Joachim og sønnerne også hospitalet. Foto: Jakob Jørgensen
Kort efter forlod prins Joachim og sønnerne også hospitalet. Foto: Jakob Jørgensen

Prins Henrik har været indlagt siden 28. januar. Hoffet afslørede siden, at årsagen til indlæggelsen var en tumor i venstre lunge.

'Tumoren har heldigvis vist sig at være godartet', lød det i en pressemeddelelse fra kongehuset.

Grevinde Alexandra: - Vi er alle tre dybt berørte

Henrik blev syg under en tur til Egypten, og blev efter hjemkomsten indlagt på Rigshospitalet, hvor han befinder sig netop nu.

Demens
Tumoren i lungen kommer i forlængelse af en demens-diagnose, der blev meldt ud 6. september sidste år.

Henrik blev diagnosticeret med demens af et specialistteam på Rigshospitalet, der hen over sommeren havde udført en række undersøgelser.

Kronprinsesse Mary har besøgt Henrik

Forværringen i Henriks tilstand kommer efter, at både Frederik og Joachim har udtrykt optimisme omkring deres fars helbred.

Ved et arrangement i Børsen i København i sidste uge sagde kronprins Frederik, at det gik fremad for hans far.

- Han er i de bedste hænder, og jeg har besøgt ham, sagde kronprinsen til Ekstra Bladet og tilføjede:

- Det er bare om at prøve at få ham godt på fode igen.

Erik Brandt om prins Henrik: I kan godt regne ud, den er gal

Prins Joachim sagde desuden for nylig til BT, at humøret hos hans far efter omstændighederne var godt.

- Han er selvfølgelig svag, men set over en bred kam er humøret godt, fortalte prins Joachim.

Prins Henriks sygdomsforløb

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik. Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

Kongehuset bekræfter: Har ansat hjælpere til Henrik

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus.

Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse. Operationen skyldes åreforkalkninger, også kendt som forsnævringer omkring pulsårerne. Prinsen udskrives efter en uge.

Kong Henrik opereret: Det fejlede han

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

Smerterne bliver behandlet medicinsk, og der er ikke langt op til flere kirugiske indgreb.

Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

Prins Henrik udskrevet: Har brug for ro og hvile

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

En måned tidligere skabte prins Henrik ramaskrig, da han meddelte, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke.

Kongehuset: Fik diagnosen i denne uge

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Prins Henrik indlagt på Rigshospitalet

9. februar 2018: Prins Henriks tilstand er så alvorlig, at kronprins Frederik afbryder sit ophold i Sydkorea i forbindelse med de vinterolympiske lege for at flyve hjem. Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse.

Prins Henriks tilstand alvorligt forværret