Annonce:
Annonce:

Var ellers blevet pensionist: Nu trækker Kong Henrik i arbejdstøjet

Efter en vinter med mange ferierejser er Henrik nu klar til en travl april

Et glad Regentpar til dronning Margrethes fødselsdag i 2016, som blev fejret på Amalienborg. Foto: Jonas Olufson
Et glad Regentpar til dronning Margrethes fødselsdag i 2016, som blev fejret på Amalienborg. Foto: Jonas Olufson
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Det kan godt være, at det ikke er meget, vi danskere har set til kong Henrik på det seneste.

Mange udlandsrejser til blandt andet Egypten og senest Tenerife har trukket i den royale pensionist henover vinteren, men nu trækker den 82-årige i arbejdstøjet og har hele fire officielle opgaver på programmet i april måned.

Langfredag 14. april overværer han sit 'eget' travløb Prins Henriks Cup, der blev indstiftet sidste år, på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus. Her er Henrik i sagens natur æresgæst og vil overrække ærespræmien på 20.000 kroner til dagens vinder.

En veloplagt Henrik overrakte ærespræmier på Jydsk Væddeløbsbane 28. marts 2016. Foto: Anders Brohus
En veloplagt Henrik overrakte ærespræmier på Jydsk Væddeløbsbane 28. marts 2016. Foto: Anders Brohus
 

Kong Henriks 'ekstraordinære' kunstsucces

Annonce:

To dage senere er han efter alt at dømme på pletten på Marselisborg Slot sammen med dronning Margrethe, der kan fejre sin 77 års fødselsdag. Her fremgår det af den kongelig kalender, at Dronningen og 'den tilstedeværende kongelige familie træder ud på verandaen på Marselisborg Slot'.

Allerede to dage senere - 18. april - er der bud efter ham igen - her deltager den franskfødte feinschmecker i åbningen af Europæisk Gastronomiregion 2017 på Frederikshøj Kro.

Foreløbigt sidste punkt på den kongelige kalender er åbningen af udstillingen 'The Eye in the Mask' på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning.

Hele den kongelige familie var på pletten for at fejre prins Felix' konfirmation 1. april. Foto: Jonas Olufson
Hele den kongelige familie var på pletten for at fejre prins Felix' konfirmation 1. april. Foto: Jonas Olufson

Efter 'besynderligt' afbud: Kong Henrik fandt tid til barnebarnet

Henriks seneste officielle opgave var 27. januar, hvor han afholdt en nytårskur for sine protektioner. Derudover har han sammen med resten af den kongelige familie deltaget i prins Richards begravelse 21. marts. Også i weekenden 1. april var han tilbage i Danmark, hvor han sammen med resten af den kongelige familie fejrede 13-årige prins Felix' konfirmation.

Og netop de to seneste opgaver kommer ikke bag på historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Annonce:

- Det viser jo, at han prioriterer familiebegivenheder frem for de offentlige. Han ønsker ikke at være officiel repræsentant for det danske kongehus. Han opfører sig i virkeligheden som enhver anden pensionist: deltager i konfirmationer og begravelser, men har helt trukket sig tilbage fra arbejdsmæssige forpligtelse, forklarede han til Ekstra Bladet i sidste uge.

Henrik kom ellers i modvind, efter han tilsyneladende brændte sin hustru af ved det belgiske statsbesøg 28. til 30. marts. Her havde dronning Margrethe meddelt, at hendes mand ville deltage, men Henrik rejste i stedet til solbeskinnede Tenerife ifølge Ekstra Bladets oplysninger.

I denne uge forlod kong Henrik endnu engang landet - denne gang til Frankrig i et trist ærinde. Hans svoger Claude Bardin, der var gift Henriks storesøster Françoise Bardin, døde 91 år gammel.

Kong Henriks sorg: Svogeren er død

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: