Ekspert om Henriks nye titel: Problematisk for kongehuset

Kong Henriks beslutning om at skifte officiel titel kan gå ud over kongehusets image, vurderer brandingekspert

- Dem, der synes, at han er en interessant figur, vil sige, at han igen viser, hvem han er, siger Mads Mordhorst om kong Henrik. (Foto: Polfoto).
- Dem, der synes, at han er en interessant figur, vil sige, at han igen viser, hvem han er, siger Mads Mordhorst om kong Henrik. (Foto: Polfoto).

Kong Henriks skifte fra prinsgemal til prins kan gå hen og give problemer for det danske kongehus.

Sådan lyder vurderingen fra brandingekspert Mads Mordhorst, der er lektor på CBS og forsker i national identitet og branding.

- Kongehuset repræsenterer klassiske værdier. Det er klassiske idealer som familien, hvor mand og kone står side om side og ikke lever – som vi ellers på mange andre måder gør - som regnbuefamilier og adskilt. For mange danskere skal kongehuset være en klassisk familie, og det er noget af det, som nogen siger, at prins Henrik ikke lever op til, fortæller han.

Prins Henrik tjener det samme som 318 folkepensionister, når man indregner skattefritagelsen (Foto: Philip Davali). Danske kongelige Prinsens dagløn: 36.363 kroner

Familiebilledet
Derfor mener brandingeksperten, at kong Henriks beslutning om at stryge 'gemal' og i stedet kun blive tiltalt prins kan give problemer for kongehuset i forhold til den måde, det bliver set på af danskerne.

- Det kan blive et problem, for når vi ser de her ting (at prins Henrik skifter titel, red.), siger vi, at han måske ikke længere vil stå ved det at være en del af den kongelige familie - og en kongelig kernefamilie, siger Mads Mordhorst og fortsætter:

- Han vil have lov til at rejse rundt i Egypten, og hvor han ellers vil være, og repræsentere sig selv. Det er der nogen, der ikke synes, han skulle gøre. Han skulle hellere stå ved sine officielle forpligtelser.

- Prins Henrik ser sig selv i en anden rolle efter sin pension, en mindre officiel – og ønsker også med sin titel at understrege dette, siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby (Foto: René Schütze). Danske kongelige Derfor droppede Henrik titlen

Viser hvem han er
For kong Henriks eget image vurderer eksperten, at titelskiftet ikke får den store betydning - men at det trækker linjerne mere op:

- Dem, der synes, at han er en interessant figur, vil sige, at han igen viser, hvem han er. At han tør at gå egne veje og ikke leve op til ideen om at være en officiel del af kongehuset, indtil man dør. Mens de, der ikke kan lide ham, siger, at han nu igen svigter kongehuset, og at han aldrig har været en rigtig del af det danske kongehus, siger Mads Mordhorst.

Forfatter og royal ekspert Trine Villemann mener heller ikke, det er helt uden problemer, at Henrik har skiftet titel. Hør, hvad hun sagde til Ekstra Bladet torsdag.

Arkivfoto: Claus Bonnerup Danske kongelige Danskerne: Tag pengene fra Henrik

(Foto: Anders Brohus) Danske kongelige Ekspert: Kong Henrik har fået nok

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

178 kommentarer
Vis kommentarer