Jim Lyngvild om begravelses-kaos: Dit gamle røvhul

Tonen er hård hos den danske designer og royalist, der slår fast, at hans grænse er nået

- Men at forlade en kvinde i stikken på den måde, som du gør, er simpelthen under al kritik. Det er under din værdighed, lyder det meget bestemt fra Jim Lyngvild. Foto: Polfoto/Daniel Hjorth
- Men at forlade en kvinde i stikken på den måde, som du gør, er simpelthen under al kritik. Det er under din værdighed, lyder det meget bestemt fra Jim Lyngvild. Foto: Polfoto/Daniel Hjorth
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Dronningen og kong Henrik skal begraves hver for sig

Den 38-årige danske designer, der er kendt som stor tilhænger af det danske kongehus, har fået nok, efter det onsdag blev meddelt, at kong Henrik ikke skal begraves ved siden af dronning Margrethe.

- Jeg elsker vores dronning, men nu er min grænse nået, indleder han sin snak, som han har delt på Facebook.

Designeren taler i et toneleje, der pudsigt nok minder om dronningens eget under hendes taler, og der bliver, som ovenstående indikerer, ikke lagt skjult på, at han er royalist.

Sarkofag til 29 millioner: Nu vil kongen ikke begraves i den

Derfor finder han også det, der er sket i dag, absurd.

- At man først går ud og siger: Jeg vil ikke fejre guldbryllup sammen med den kvinde, der har står til last og brast sammen med mig i et helt liv, og at man ikke vil begraves med hende. Så bliv skilt. Så gå fra hende. Så frasig din apanage, dit gamle røvhul, men at forlade en kvinde i stikken på den måde, som du gør, er simpelthen under al kritik. Det er under din værdighed.

Henrik vil ikke begraves med dronning Margrethe

Vil ikke finde sig i det
Jim Lyngvild fortæller ganske rigtigt, at der i Danmark er tradition for, at dronningen eller kongen og ægtefælle bliver begravet side om side i Roskilde Domkirke, hvilket der også var lagt op til med en kanondyr sarkofag, der stadig er ved at blive bygget.

Historiker: Prins Henrik bryder med 600 års traditioner

Men efter kongehusets pressechef Lene Balleby fortalte BT, at det ikke bliver tilfældet med kong Henrik, tænder Jim Lyngvild af.

- (...) og han kommer til Danmark og får forhåbentlig kærlighed fra dronning Margrethe. Det synes jeg, at vi har set i rigtig mange år, og så får han simpelthen det halve kongerige. Han får apanage. Han får alting, men det er ikke nok, for prins Henrik vil være konge, siger han og fortsætter:

- Og det er fint nok alt det her fjolleri, og det kan godt være, at manden er ved at være en smule dement eller tosset, men det her vil jeg simpelthen ikke finde mig i.

Danskerne om Henrik: Hans eget valg

Mere opbakning
Jim Lyngvild vurderer, at dronningen vil få større opbakning blandt folket, efter hendes mand har indledt det, som en kongehusekspert kalder uerklæret skilsmisse.

- Så til dig, Deres Majestæt, jeg ved, at De har endnu større respekt for folk og endnu større kærlighed for folket, for nu støtter vi Dem 100 procent, men hold kæft hvor din mand skulle have en røvfuld og lægges i seng. Jeg kan slet ikke acceptere det her, slutter han vredt.

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+