Jokkes forretning i frit fald: Dårligste regnskab i 12 år

Sammen med en lensgreve og Bestseller-stifter ejer prins Joachim De 5 Gaarde, der leverer det ringeste resultat siden 2004

Prins Joachim på besøg med Care Danmark i Nepal. På De 5 Gaardes hjemmeside skriver ejerne, at de er meget engagerede i virksomheden og driften, samt at produktionen koncentrerer sig om planteavl - herunder korn, raps, frø - kyllingeopdræt på Frijsenborgs gårde samt mælkeproduktion på Gyllingnæs. Foto: Her&Nu/Klaus Bo Christensen
Prins Joachim på besøg med Care Danmark i Nepal. På De 5 Gaardes hjemmeside skriver ejerne, at de er meget engagerede i virksomheden og driften, samt at produktionen koncentrerer sig om planteavl - herunder korn, raps, frø - kyllingeopdræt på Frijsenborgs gårde samt mælkeproduktion på Gyllingnæs. Foto: Her&Nu/Klaus Bo Christensen

Selv om du ikke er royalist, er der alligevel risiko for, at dine penge ender i lommerne hos en af kongehusets medlemmer, efter du har givet dit tilskud til de royale over skattebilletten.

Prins Joachim ejer sammen med to andre aristokrater, lensgreve Bendt Tido Wedell og Bestseller-stifter Merete Bech Povlsen, De 5 Gaarde, der har alt fra kyllinger til olier til salg i Irmas, Kvicklys og Faktas kølemontrer.

Gå i prins Joachims fodspor: Slagtilbud på slot

Trioen ejer hver især omkring 30 procent af virksomheden, der producerer sine varer på de fem overklasseejede godser og herregårde Constantinsborg, Frijsenborg, Gyllingnæs, Schackenborg og Wedellsborg.

Netop ekstra kroner og ører fra hr. og fru Danmark lander et tørt sted, for selv om De 5 Gaarde i årevis har haft en stabil indtjening på sit salg af bondeprodukter, har selskabet inden for de seneste år haft en skæv bundlinje, der hælder i den helt forkerte retning.

I 2012 havde trioen et overskud på 1,8 millioner kroner, året efter lød det på 525.000 kroner, så 387.000 kroner, dernæst 308.000 kroner, og nu er de helt nede på sølle 71.000 kroner.

Det et det dårligste resultat i mere end ti år. Det viser en gennemgang af firmaets regnskaber siden 2004 og frem til 2017.

2,9 mio. i lønninger
De tre højtstående medlemmer af overklassen oplyser ikke noget om udbytte, men de beretter om en stabil indtjening på 3,1 millioner kroner og kalder året, der gik, tilfredsstillende.

Størstedelen af udgifterne i 2016 gik til firmaets fem ansatte, der fik 2,9 millioner kroner i løn. Det er 580.000 per mand og næsten en million kroner mere i personaleudgifter i forhold til 2014.

Prins Joachim spænder livremmen ind

Det kan godt være, at resultatet ser sort ud, men man skal ikke kimse ad firmaets egenkapital.

Fakta: De 5 Gaarde

1. Schackenborg: Opført i 1661-64 af rigsherre Hans Schack. Godset har været i slægtens Schacks eje i 11 generationer. Omfatter også fem avlsgårde. Der dyrkes vinterhvede, vårhvede, vinterrug, vinterraps, fremavlsærter og maltbyg. Desuden dyrkes de såkaldte Schackenborg-juletræer. Schackenborg blev givet til prins Joachim, da han var ni år gammel. I 2014 solgte han slottet 100 millioner kroner Ecco-, Lego- og Danfoss-familierne.

2. Gylllingnæs og Constantinsborg: Ejes af familien Holch Povlsen. Efter at Troels Holch Povlsen købte Gyllingnæs Gods fra Peter Zobel, har godset gennemgået en total renovering og drives nu som en moderne land- og skovbrugsvirksomhed med med 290 malkekøer og opdræt. Godsets areal er på 616 ha, hvoraf 180 er skov. Constantinsborg ved Brabrand Sø drives med markbrug, skovbrug og jagtvæsen.

3. Frijsenborg i Jylland og Wedellsborg på Fyn: Sammenlagt er de to godser Danmarks største. Ejer: Lensgreve Bendt Wedell. Frijsenborg omfatter skovbruget på ca. 4650 ha og har en af landets største produktioner af pyntegrønt og en mindre produktion af juletræer. Wedellsborg omfatter ca. 2000 ha med korn, raps og frø samt et skovareal på ca. 2000 ha med en stor vildtbestand.

Når al gæld er trukket fra har De 5 Gaarde værdier for 7,6 millioner kroner. Det er en del mere end i 2004 – et par år efter selskabet blev stiftet – hvor egenkapitalen var 822.000 kroner.

Ekstra Bladet har kontaktet kongehuset for at få en kommentar fra prins Joachim, men presseafdelingen svarer, at det er selskabet De 5 Gaarde, der skal kommentere på artiklen.

De 5 Gaarde oplyser dog til Ekstra Bladet, at selskabet ikke kan udtale sig, fordi ledelsen er til møde hele onsdagen, og at ledelsen heller ikke kan tale dagen efter.

Solgte slot for 100 mio.

Prins Joachim arvede Schackenborg slot i Møgeltønder i 1978 af lensgreve Hans Schack og hustru grevinde Karin.

Dengang var prinsen blot ni år gammel og i sagens natur ikke i en alder, hvor han kunne varetage slottet, så mor og far tog over indtil 1993, hvor prins Joachim selv flyttede ind.

Prins Joachim og prinsesse Marie hus i Klampenborg. Foto: Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen
Prins Joachim og prinsesse Marie hus i Klampenborg. Foto: Polfoto/Rasmus Flindt Pedersen

Slottet var faldefærdigt, men heldigvis fik prins Joachim 13 million kroner af det danske folk i bryllupsgave til at restaurere slottet for, da han blev gift med Alexandra i 1995.

Prins Joachim om salget af Schackenborg: Det kunne jeg ikke byde mine børn

Med slottet fulgte også en uddannelse og arbejdsliv inden for landbrug. Efter knap 20 år solgte han slottet til en fond ejet af Ecco-, Lego- og Danfoss-familierne for 100 millioner kroner.

Nu bor prins Joachim i Klampenborg med prinsesse Marie og deres to børn.

Joachim fylder pengetanken: Scorer 22 mio.

Royale forbindelser: Derfor var Agent 007 kongehusets darling

Skilsmisser, utroskab og uægte børn: Her er de kongelige skandaler

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.