Kongehuskritiker: - Falliterklæring at droppe guldbryllup

Kongehuset er ifølge kongehusekspert og -kritiker Trine Villemann under et historisk pres

Hør Trine Villemann fortælle mere om mulige årsager her

Dronning Margrethe og Kong Henriks beslutning om at droppe et stort guldbryllup til næste år sender et signal om, at kongehuset er under pres.

Sådan siger kongehusekspert og -kritiker Trine Villemann til Ekstra Bladet.

- Det er lidt af en falliterklæring, at kongehuset vælger en stor begivenhed fra. Hvorfor har vi et kongehus? Det er, fordi det samler os. Hvordan gør man det? Det er blandt andet ved de her store begivenheder. Balkonscenen på Amalienborg, hvor vi står side om side og vinker til de kongelige. Når man vælger det fra, opfylder man ikke sit arbejde godt nok, siger Trine Villemann.

Ifølge hende er der overordnet set tre grunde til, at kongehuset har truffet beslutningen om at fejre dagen under private former og ikke holde stor, officiel fest.

Kongelige Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

1: Kongehuset under pres
For det første mener Trine Villemann, at kongehuset er under et historisk pres for tiden.

- Man har skaffet sig selv så mange dårlige sager. Nu nævner jeg i flæng grevindens offentlige forsørgelse, prins Henriks millionapanage på trods af, at han er pensioneret. Det er de to store ting. Alle meningsmålinger om de to sager går kongehuset imod, siger hun og fortsætter:

- Amalienborg er i øjeblikket på kollisionskurs med det danske folk. De sager skygger for alt andet lige nu. Derfor tror jeg, at kongehuset klogt nok har valgt at sige: 'Vi skal ikke ud med en stor begivenhed, der endnu en gang kan minde folk om, at vi har de her to sager'.

Ekstra Bladet i Varde. (Foto: Anita Graversen) Samfund Dronningens heste klarede Ekstra Bladets cirkus-nummer

2: Økonomien
For det andet tror Trine Villemann, at økonomien spiller en rolle.

- I 2015 kom kongehuset ud med et underskud på knap 4 millioner kroner, fordi dronningens 75-års fødselsdag var dyr.

- Der er simpelthen ikke kroner nok til endnu en stor kongelige begivenhed, lyder det fra kongehuseksperten.

3: Kong Henrik
- Den tredje grund, tror jeg, er, at guldgommen er et løsgående missil. Man ved ikke, hvor man har ham. Kommer han? For han kom ikke til sin kones 75-års fødselsdag. Når det er offentligt, inviterer man pressen tæt på, og man ved aldrig, hvad han kan finde på at sige. Vil han igen begynde at bræge løs med, at han skulle have været konge? Det tror jeg også, man har med i sine overvejelser, siger hun.

- Det har ikke noget med deres forhold at gøre?

- Tror jeg, dronningen skal skilles? Nej, det tror jeg ikke. Men tingene er jo ikke så rosenrøde, som de har været. Hvis alt var fryd og gammen, hvorfor fyrede de så ikke en stor fest af?, spørger Trine Villemann og fortsætter:

- Det, vi oplever, er en meget ensom dronning, som udfører alle sine opgaver alene. Nu skal hun af sted til Færøerne helt alene, og hun har lige været på sommertogt alene. Og hvad laver hendes mand? Han fiser til bridge-turneringer og åbner en børnehave på den franske skole og tager til fest i Tivoli. De tilbringer ikke ret meget tid sammen. Kig på den engelske dronning og hendes mand. Han kunne ikke drømme om at lade sin kone i stikken, siger Trine Villemann.

Se hele interviewet med Trine Villemann her

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

1 af 2 Foto: Polfoto
2 af 2 Foto: Jens Dresling
246 kommentarer
Vis kommentarer