Marys krævende job: Vært for 5000 gæster

Kronprinsessen står i spidsen for kæmpe kvindekonference. Men turen til Saudi-Arabien i marts kaster en skygge over begivenheden, mener Enhedslisten

Ekstra Bladet var med, da Mary og Frederik besøgte Saudi-Arabien tidligere i år. (Video: Tariq Mikkel Khan)

Med 12 års erfaring som kronprinsesse har Mary fået en vis rutine i at holde taler, klippe snore og begå sig blandt verdenseliten. Men opgaven, der venter hende denne uge, kan vise sig at blive en af de mere udfordrende.

Som protektor for organisationen ‘Women Deliver’ er hun frontfigur for en konference om kvinders rettigheder, der forventes at trække ca. 5000 deltagere til Bella Center i København de kommende dage.

Mary har i al stilhed opbygget en enorm formue i sin fond. (Arkivfoto: Patrick van Katwijk/AP). Danske kongelige Mary styrer formue på 175 millioner

Selv for én, der er vant til at arbejde under intens bevågenhed bliver det et krævende job, siger kongehus-historiker Lars Hovbakke Sørensen.

En lang omgang
- ’Women Deliver’ bliver kæmpestort og vil blive omtalt ude i verden. Det giver prestige til Danmark, at vi har så stor en konference med så prominente navne. Der har selvfølgelig været stor opmærksomhed på kronprinsessen før, tænk bare på, da hun blev gift (i 2004, red.), men det her er en meget lang omgang i forhold til, hvad hun normalt laver, siger han.

Kronprinsen slog armen beskyttende omkring datteren, da de ankom til Forum. (Foto:Mogens Flindt) Danske kongelige Frederik og datter til Adele-koncert

’Women Deliver’ strækker sig over fire dage, og ifølge Kongehusets kalender har Mary et tætpakket program både i dagene op til og under konferencen.

- Hun skal jo ikke lede alle sessioner, men hun skal være ’på’ på en helt anden måde, siger Lars Hovbakke Sørensen og kalder det for ‘kulminationen på hendes engagement’ i kvinders rettigheder.

Selv en rollemodel
Sidstnævnte var ikke på dagsordenen, da kronprinsparret tidligere i år besøgte Saudi-Arabien: Landet, hvor kvinder ikke må tage en uddannelse eller åbne en bankkonto uden tilladelse fra en mandlig ledsager, typisk deres mand, bror eller far.

Ekstra Bladet var med på turen, men da Mary blev spurgt, om hun havde mulighed for at kæmpe for kvinders rettigheder under besøget, gled hun af på spørgsmålet.

Kronprins Frederik på besøg hos de danske soldater i Irak. (Foto: Forsvaret) Danske kongelige Se billederne: Kronprinsen besøger de danske soldater i Irak

Ifølge kommunikationskonsulent Henrik Byager har kronprinsessen dog ikke svigtet sin egen hjertesag ved at deltage i erhvervsfremstødet i det mellemøstlige diktatur.

- Det er jo ikke Kongehuset, der bestemmer, at man skal af sted. Der er ingen tvivl om, at Mary kæmper for kvinders rettigheder og selv er en stærk dame og rollemodel. Hvis hun selvstændigt gik ud og sagde: ’Jeg er tilhænger af den saudiarabiske samfundsmodel’, ville det være problematisk, at hun stod i spidsen for ’Women Deliver’. Men du kan selv høre, hvor absurd det lyder, siger Henrik Byager.

'Vi fremstår dobbeltmoralske'
Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, kaldte det 'fuldstændig skandaløst', at Danmark med Mary og Frederik i spidsen tog til Saudi-Arabien tidligere i år. Han mener, at turen kaster en skygge over konferencen ‘Women Deliver’, som Mary åbner i eftermiddag.

- Det er rigtig godt, at Danmark støtter op om ‘Women Deliver’, men der er ingen tvivl om, at vi ville have stået meget stærkere, hvis vi ikke lige havde haft vores kronprinspar ude at besøge rædselsregimet i Saudi-Arabien, siger han og uddyber:

Kronprinsesse Mary skal til Burkino Faso for blandt andet at bekæmpe vold mod kvinder samt pigeomskæring. (Foto: AP) Danske kongelige Kronprinsesse Mary tager til terrorramt land

- Det viser den fuldstændigt dobbeltmoralske politik, den danske regering har, hvor vi undergraver vores egne værdier om kvindefrigørelse og sætter erhvervslivets interesser over menneskerettigheder.

Han anerkender, at kongehuset er underlagt de beslutninger, der træffes politisk.

(Foto: Aflo / Splash News/ All Over Press/ Philip Davali /Polfoto) Dansk politik Mary taler Joachim B. midt imod: Kvinder ikke genetisk bestemt til at gå hjemme

- Men det er dybt problematisk, at vi kommer til at fremstå som dobbeltmoralske, når vi er gode venner med en diktaturstat og samtidig vil fremme kvinders rettigheder, siger Nikolaj Villumsen.

47 kommentarer
Vis kommentarer