Annonce:
Annonce:

Nytårstalen: En bro kan tilgås fra begge sider

Jesper Lohmann var begejstret for den visdom, som ordene om broen viste

I alle sammenhænge gælder det om at mødes og komme til forståelse, siger Jesper Lohmann. Foto: Linda Johansen
I alle sammenhænge gælder det om at mødes og komme til forståelse, siger Jesper Lohmann. Foto: Linda Johansen
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Selv om man holder nytårsferie i Italien med hele familien, går man ikke glip af dronningen nytårstale. I hvert fald ikke i Jesper Lohmanns familie.

En god tale – fyldt med kloge billeder, som vi kan tænke over, mener Jesper Lohmann. Foto: Keld Navntoft
En god tale – fyldt med kloge billeder, som vi kan tænke over, mener Jesper Lohmann. Foto: Keld Navntoft
 

– Det var en tale med megen ærlig snak og en stor portion sund fornuft. Da hun brugte billedet om broen, der kan tilgås fra begge sider, når man skal mødes og forstå hinanden, syntes jeg, at hun ramte noget centralt.

Champagnechok

Same procedure as last year - og så alligevel ikke. Tupilakkerne var på plads, men pludselig var alt ikke, som det plejede.

Dronning Margrethe har leveret nytårstaler i 50 år, men denne udgave udviklede sig helt specielt, da hun pludselig blev så privat, at flere nok fik champagnen galt i halsen af bar overraskelse. En afstemning på ekstrabladet.dk viser, at 39 procent af brugerne mener, at talen var ’et champagne-brag’, mens blot 24 procent kalder den for ’en nytårsfuser’.

    Dronning Margrethe holder nytårstale på Amalienborg Slot i København 2022. Foto: Keld Navntoft
Dronning Margrethe holder nytårstale på Amalienborg Slot i København 2022. Foto: Keld Navntoft
 

Tonen kan være skarp
Dronningen gik først lidt rundt om den varme grød og kom ikke direkte ind på det private familiedrama med de fratagne titler fra prins Joachims børn.

- Tonen kan nogle gange være skarp. Men det er naturligt, at de unge sætter spørgsmålstegn ved forældrenes måde at leve på. Det er også sundt. Det giver alle noget at tænke over, sagde dronningen og fortsatte:

- Også de ældre generationer kan lære fra sig. Den erfaring, som de besidder, skal ikke kastes over bord. Så kan vi måske alle blive klogere på hinanden - og på livet!

Og bedst som man troede, at det var det, blev det pludselig helt privat.

- Jeg omfatter hele min familie med stor kærlighed til alle tider. Vanskeligheder og uenighed kan opstå i enhver familie – også i min. Det har hele landet været vidne til.

- At forholdet til Prins Joachim og Prinsesse Marie er løbet ind i vanskeligheder, gør mig ondt.

- Vi har nu haft en tid med mere ro og eftertanke, og jeg er sikker på, at familien sammen kan gå ind i det nye år med fortrøstning, forståelse og nyt mod.

Arbejder to dage i træk
Dronningen skal på arbejde igen i dag, hvor der afholdes nytårstaffel på Amalienborg, og her kan hun give prins Joachim en krammer. Prinsesse Marie deltager dog ikke, selv om det oprindeligt var planen, oplyser Kongehuset.

Det skyldes, at prinsessen bliver i Paris for at være hos parrets søn, prins Henrik, der er blevet syg.

Jesper Lohmann påpeger, at uanset, om man taler politisk samarbejde, familiesammenhold eller fredsforhandlinger i krigssituationer, så gælder det om at bøje en smule af i begge ender og mødes for at komme til en forståelse.

– Det var god stil, at hun gik til bidet og talte om familieballaden. Det ville have været dumt at lade være, for det var jo den, vi alle tænkte på, så i mit hoved præsterede hun en god tale – fyldt med kloge billeder, som vi kan tænke over.

Annonce:

Forholdet til sønnen prins Joachim har lidt sine knæk det seneste år.

Dronningens nytårstale

Her er dronningens magtfulde bagmænd

Nytårs-citater du - måske - husker

Med 51 nytårstaler er der kommet en del ord ud af munden på regenten gennem årene.

Her er nogle af de citater, der vakte med opsigt.

* 1984: 'Så møder vi dem med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger, så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder - det kan vi ikke være bekendt'.

* 1987: 'Vi skal nok passe på, at vi ikke af misforstået beskedenhed kommer til at ligge under for den såkaldte jantelov og dens 'du skal ikke tro, du er noget'. Vel er den meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet'.

* 2000: 'Mod ensomheden hjælper kun menneskeligt nærvær. Det er ikke noget, vi kan overlade til andre, til det offentlige. Det er et ansvar, vi har over for hinanden.'

* 2010: 'Men er der i disse år tegn på, at vi er blevet mere egoistiske, at vi er blevet tilbøjelige til først og fremmest at kræve ind og sikre os, at vi hver især får det, vi selv mener at have krav på? Er vi ved at blive mistroiske over for hinanden og tillægge hinanden mindre pæne motiver? Så er det ikke alene en økonomisk krise, vi befinder os i, så er det vore holdninger, der er ved at komme i skred'.

2012: 'Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen?'.

2014: 'Hjælpen alene gør det ikke. Vi skal også anspore de nyankomne til at opbygge en ny tilværelse, hvor de kan tage ansvar for sig selv og gøre deres bedste for at falde til i det fremmede land, enten den tid bliver lang eller kort'.

2015: 'Jeg vil i aften rette en særlig tak til prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at 'drosle ned' - hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension.'

2019: 'Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan lige så vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med?'

Kilde: kongehuset/Ritzau

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: