Annonce:
Annonce:

Se her, Henrik: Elizabeth fejret med manden ved sin side

Dronning Elizabeths 90 år bliver fejret denne weekend, selvom hun fyldte rundt i april

Dronning Elizabeth 2. og prins Philip lørdag. Foto: AP
Dronning Elizabeth 2. og prins Philip lørdag. Foto: AP
Annonce:
Følg Underholdning
Følg Kongelige

Mens dronning Margrethes mand, 82-årige kong Henrik, er gået på pension, er den britiske dronning Elizabeths 95-årige mand, prins Philip, i disse dage ved hendes side, når dronningens 90-års fødselsdag bliver fejret med pomp og pragt i London.

Ifølge kongehusekspert og -kritiker Trine Villemann viser det, hvor pligtopfyldende prins Philip er.

- Når man gifter sig med en kvinde, som en dag skal være dronning, indgår man en form for kontrakt, som er, at man skal stå sin dronning bi i tykt og tyndt - i hvert fald udadtil. Man er en partner og en støtte til sin kone i det job og den opgave, hun nu har, og det har prins Philip gjort på helt forbilledlig vis. I dag er han 95 og stavrer rundt, men han gør det stadigvæk, siger Trine Villemann.

Ifølge hende er prins Philip en af de britiske kongelige, der har allerflest opgaver.

Annonce:

- Jeg tror stadigvæk, han har omkring 300 opgaver om året. Det er altså mange, når man er 95, siger hun.

Prins Philip blev født som græsk statsborger med titlen prins af Grækenland og Danmark. Han gav afkald på titlerne, da han blev gift med daværende prinsesse Elizabeth. I dag er han hertug af Edinburgh og prins.

Kongen fejrer fødselsdag langt væk fra Danmark

Foto: AP
Foto: AP

Blev indlagt efter fejring
Prins Philips pligtopfyldende karakter kom også til udtryk, da dronning Elizabeths 60 år på tronen blev fejret i 2012.

- Da den engelske dronning havde sit 'Diamond Jubilee', var der blandt andet et optog på Themsen i London, og vejret var sindssygt dårligt. Det var koldt, det blæste, og det regnede. Men der stod han i to stive timer ved siden af sin dronning og så bådene sejle forbi. Senere samme dag blev han indlagt på hospitalet med en voldsom blærebetændelse og måtte desværre undvære resten af festen. Men så pligtopfyldende er han, siger Trine Villemann.

Annonce:

Ifølge kongehuskritikeren vækker det undren, at kong Henrik ikke er ved sin kones side på samme måde, som prins Philip er det.

- Når man ser, hvor pligtopfyldende og loyal prins Philip er og altid har været over for sin kone, så skriger det til himlen, at vores dronnings mand ikke kan gøre det samme, siger hun.

Dronning Elizabeth 2. fyldte allerede 90 år den 21. april, men bliver fejret nu, da der er tradition for at fejre hende om sommeren, hvor vejret er bedre. 

Lørdag er der blandt andet balkonscene med kongefamilien på Buckingham Palace og parade med heste og flyopvisning.

Foto: AP
Foto: AP

Prins Philip forlader hospital efter operation

Kritiker: Danskerne mangler en forklaring
Ifølge Villemann er det et problem, at danskerne aldrig har fået en forklaring på, hvorfor kong Henrik skulle på pension.

Annonce:

- Hvis bare man fik en forklaring - er han syg, er han dement, er han doven, orker han det ikke mere? Hvad er årsagen? Vi danskere er sådan indstillet, at hvis vi fik at vide, han er begyndende dement eller har en kronisk sygdom, ville vi sige: 'Okay, fred være med det'.

Derfor er det uforståeligt for mange, at prins Henrik ifølge Trine Villemann 'lader sig pensionere, beholder sin million-hyre, men kun laver det, han selv synes er sjovt'.

- Især når man så ser den engelske dronning og den opbakning, hun alle dage har fået - og stadig får - fra sin 95-årige mand, siger hun.

Dronningen og Henrik dropper stor guldbryllupsfest

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU
Annonce:
Annonce:
Annonce: