Adgang forbudt: Britisk nazi-hilsen skjult i 82 år

Videoklippet, som The Sun har offentligtgjort, af blandt andre den britiske dronning Elizabeth, der som seksårig heiler, skulle aldrig have været fremme i offentligheden

The Suns forside fra i lørdags og redaktør Stig Abells kommentar om den (Video: AP)

Var alt gået efter reglerne, var det 17 sekunder lange videoklip, som The Sun i lørdags offentliggjorde, hvor den britiske dronning i en alder af seks år sammen med sin mor, onkel og søster kan ses heile, aldrig nået ud til offentligheden.

Klippet har nemlig i 82 år, siden det blev optaget tilbage i 1933, ligget i Royal Archives - altså de royale arkiver - som er hermetisk lukket for offentligheden, forskere og presse.

Når det gælder andre arkiver i Storbritannien, er reglerne dog anderledes.

I de politiske arkiver er der eksempelvis fri adgang til alle dokumenter efter 30 år. Det vil sige, at forskere eksempelvis i 2012 frit kunne dykke ned i dokumenterne omhandlende Falklandskrigen mod Argentina.

Video viser britisk dronning lave nazihilsen som seksårig

The Sun vil ikke fortælle, hvordan de er kommet i besiddelse af videoklippet fra 1933, men afsløringen af, hvad der blandt andet gemmer sig i arkiverne har skabt debat i det engelske. Lukketheden omkring kongehusets historie er nemlig en skændsel mod demokratiet, lyder det i kølvandet på avisens opsigtsvækkende historie fra i lørdags.

- De royale arkiver er et smukt sted at arbejde, bare ikke hvis du vil arbejde med materiale fra det 20. århundrede. Du får ikke adgang til noget som helt politisk efter 1918, siger Karina Urbach, der er ansat på  Institute of Historical Research, til The Guardian.

- Kongefamilien kan ikke holde deres egen historie nede for evigt. Det her er censur. Censur er ikke en demokratisk værdi. De må se deres historie i øjnene. Jeg kommer fra et land, Tyskland, hvor vi alle har været nødt til at se vores historie i øjnene.

Karina Urbach har i mange år forsket i netop det britiske kongehus' kontakt med fremtrædende nazister, men har aldrig fået lov til at dykke ned i arkiverne.

England i oprør over nazi-forside

Dronning Elizabeth lavede i 1933 nazi-hilsen sammen med sin onkel Edward, der flere gange er blevet beskyldt for at være nazi-sympatisør. (Foto: AP)
Dronning Elizabeth lavede i 1933 nazi-hilsen sammen med sin onkel Edward, der flere gange er blevet beskyldt for at være nazi-sympatisør. (Foto: AP)

Karina Urbach fortæller desuden, at mange forskere mener, at store mængder materiale om den britiske kongefamilies ageren under Anden Verdenskrig er gået tabt.

- Vi ved, at der efter 1945 var en stor oprydnings-aktion. De kongelige var meget bekymrede over, om korrespondancer atter skulle se dagens lys, så det blev ødelagt.

Også historikeren Alex von Tunzelmann er gået ind i kampen for at få åbnet de royale arkiver op.

På Twitter skriver hun blandt andet:

'De royale arkiver er formentligt de mest udemokratiske og overbeskyttede større arkiver i Storbritannien'

Breve afslører: Prins blander sig i politik

Også fra de politiske rækker lyder der opfordringer til at slække på adgangskravene til arkiverne.

- Det var en virkelig interessant del af vores historie, da vi havde en kommende konge, som flirtede med nazisterne og The Blackshirts (britiske fascister, red.), og vi har brug for at kende sandheden om det. Vi har behov for mere åbenhed. De kongelige har stadig stor indflydelse. Charles er stadig den vigtigste lobbyist i landet, siger Labour-medlemmet Paul Flynn, der sidder i parlamentet.

Prins Philip siger 'fuck' - men kongehuset klapper i

Edward VIII abdicerede fra tronen for at kunne gifte sig med Wallis Simpson. Her er de fotograferet sammen i haven til deres hus i Paris i 1949. (Foto: All Over/Camera Press/Georges Garcin)
Edward VIII abdicerede fra tronen for at kunne gifte sig med Wallis Simpson. Her er de fotograferet sammen i haven til deres hus i Paris i 1949. (Foto: All Over/Camera Press/Georges Garcin)

The Suns forside skabte stor røre på de sociale medier i weekenden, da mange briter mente, at det var under lavmålet, at avisen viste et billede af den nuværende dronning Elizabeth, hendes mor, hendes søster Margaret og deres onkel Edward, hvor de lavede nazi-hilsen med udstrakt højre hånd og arm.

Dronning Elizabeth var blot seks år, da hun lavede hilsnen, men det var imidlertid heller ikke for at udstille den nuværende dronning, at The Sun valgte at lave forsiden, skriver avisen i en leder.

'Det, der giver The Suns ekstraordinære billeder så stor historisk signifikans, og grunden til at vi mener, at offentligheden har ret til endelig at se dem, er, at dronningens onkel, Edward, medvirker. Den mand, der kortvarigt blev vores konge, var allerede fan af Hitler - og blev ved med at være det så sent som i 1970, længe efter at Holocausts rædsler var kommet frem i lyset. Her er han, på vores billeder, angiveligt mens han lærer sin kongelige niece den samme nazi-hilsen, som han senere gav Hitler personligt, da han mødte ham i hans bjerghytte fire år senere.'

Edward var konge fra den 20. januar 1936 til den 11. december samme år. Han abdicerede den britiske trone for at gifte sig med amerikanske Wallis Simpson. Parret blev fotograferet sammen med Hitler i München i oktober 1937.

Prins Charles: Bare jeg var din tampax

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter