Ambulanceredder om Diana: Troede hun ville overleve

For 20 år siden omkom Diana i en tragisk bilulykke, da hun blev jagtet af paparazzi-fotografer gennem Paris' gader. Nu tager en af ambulanceredderne bladet fra munden og fortæller om de skæbnesvangre minutter efter ulykken

Se Dianas liv i billeder her. Video: AP

I dag er det 20 år siden, at Prinsesse Diana på tragisk vis døde i en bilulykke i Paris.

Den 50-årige franskmand Xavier Gourmelon, der dengang arbejdede dengang som ambulanceredder, fortæller efter 20 år, hvad der skete i minutterne efter ulykken. Kun en gang tidligere har han fortalt om natten. Det var tilbage i 2007.

Xavier var en af de første til at give behandling til Diana, mens hun stadig lå i bilen.

Han husker, at Diana havde en lille skade på sin højre skulder, da han tilså hende. Udover det husker han ikke, at der var nogen nævneværdige skader – det var intet blod overhovedet fortæller han til britiske The Sun.

- For at være ærlig troede jeg, at hun ville overleve. Det eneste jeg vidste var, at hun var i live inde i ambulanceb. Jeg forventede, at hun ville overleve. Senere fandt jeg ud af, at hun  var død på hospitalet, fortæller Xavier.

Sådan så bilen ud efter ulykken i 1997. Foto: Jerome Delay
Sådan så bilen ud efter ulykken i 1997. Foto: Jerome Delay
 

'Åh gud, hvad er der sket?'

Selvom det skete for 20 år siden, husker Xavier stadig episoden og prinsessens ord tydeligt.

Da han ankom sammen med sit hold til stedet, var Dianas ord ’Åh gud, hvad er der sket?’.

Herefter tog Xavier hendes venstre hånd og prøvede at berolige hende. Hendes højre hånd var fastlåst, husker han. Ligeledes hvad han fik sagt til prinsessen erindrer han heller ikke. Kun at han havde snakket fransk til hende.

Da Xavier og hans kolleger efterfølgende fik Diana fri fra bilen, anbragte de hende først på en båre og dernæst en luftmadras for at sikre, at de blev taget hånd om eventuelle skader på rygsøjlen, siger ambulanceredderen. På det tidspunkt var en læge ankommet til ulykkesstedet. Lægen opdagede hurtigt, at Diana var holdt op med at trække vejret.

- På det tidspunkt fortalte lægen os, at hun var holdt op med at trække vejret, så vi var to, der begyndte at give hende hjertemassage. Så begyndte hendes hjerte at banke igen. Så kom hun ind i ambulancen, husker Xavier.

I starten vidste ambulanceredderen ikke, hvem han behandlede. Det gik først op for ham, da en af hans kolleger fortalte ham det og nævner i samme ombæring, at han husker, at hverken Diana eller Dodi Al-Fayed havde sikkerhedssele på.

Dansk jetsetter afslører: Sådan var Diana og Dodis forhold