Hjerneskadet prins blev æret

Det skete i den samme kirke, som han blev gift i for otte år siden

Prins Friso vågner formentlig aldrig op igen. Foto: AP/Kerstin Joensson
Prins Friso vågner formentlig aldrig op igen. Foto: AP/Kerstin Joensson

Den hollandske prins Johan Friso blev i dag æret i den kirke i Delft i Holland, hvor han blev gift med sin elskede Mabel Wisse Smit i 2004. Men glædetårerne fra dengang var afløst af sorg over, at dronning Beatrix' næstældste søn fortsat ligger i koma efter en lavineulykke for to uger siden. Han vågner formentlig aldrig op igen.

Efter velsignelsen ved søndagsmessen sang menigheden den sjette strofe i nationalmelodien for at ære prinsen, og ifølge Radio Netherlands Worldwide talte præsten om 'en mur af bønner for at trøste kongefamilien'.

Læs også: Prins Friso svært hjerneskadet

Allerede lørdag eftermiddag besøgte prinsesse Mabel, hendes mor og søster og kronprins Willem-Alexander og hans kone Maxima en kirke i Lech i Østrig sammen med prinsens ven, Florian Mossbrugger, der var sammen med ham, da lavineulykken skete.

Ikke meget håb
Det var i den gamle kirke i Delft, at Johan Friso måtte afgive sin plads i tronfølgen, da han gav sit ja til Mabel, som han nu har to små børn med. Det skete, fordi hun ikke kunne godkendes af det hollandske parlament på grund af en uafklaret forbindelse til en nu afdød narkohandler.

Men på trods af de mange gode tanker og bønner for prinsen, er der ikke meget håb om, at familien får deres elskede tilbage igen som den samme person som før skiulykken. Ifølge en dansk hjernespecialist bliver han næppe rask igen, efter hans hjerte har været stoppet i 50 minutter.

Læs også: 'Vi gravede prinsen fri'

- Han har ingen chancer for at komme tilbage til det liv, han havde før ulykken. Dels fordi hjertestoppet varede så længe, dels fordi han fortsat er i koma. Men derfra er der langt ned til det, man populært kalder for en grøntsag. Derfor vil man nu kigge på, hvad den næstbedste udgang af den kunstige koma er for prinsen, forklarer ledende overlæge Carsten Kock-Jensen fra Neurokirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, der understreger, at hans vurdering udelukkende hviler på de oplysninger, han har fået via pressen.