Læge: Prins Frisos tilstand er kritisk

Det kan være vanskeligt at sige noget præcist om, hvordan den komaindlagte prins kommer til at klare sig, men kritisk er situationen

Den hollandske prins' helbredstilstand bliver vurderet af alpin- og bjergredningslæge. (FOTO: AP/Kerstin Joensson)
Den hollandske prins' helbredstilstand bliver vurderet af alpin- og bjergredningslæge. (FOTO: AP/Kerstin Joensson)

Hvordan den hollandske prins, Johan Friso, virkelig har det, ved kun den hollandske kongefamilie.

Den 43-årige er i intensiv pleje ved Innsbruck Universitetshospital, efter han fredag blev begravet i Lech am Arlberg i en lavine i mere end 20 minutter.

Kongelig dansk medfølelse med Johan Friso Kongelig dansk medfølelse med Johan Friso

Prinsen svæver stadig mellem liv og død.

50 procent chance
Franz Berghold er såkaldt alpin- og bjergredningslæge fra Kaprun. Han behandler ikke selv Prins Friso, men udtaler til avisen Salzburger Nachtrichten:

- Jeg har en følelse af, at det ikke ser godt ud, siger Franz Berghold, som har en lang erfaring med bjergredning og taler ud fra statistiske sandsynligheder.

Prins i koma: Lavinen var langt større Prins i koma: Lavinen var langt større

Franz Berghold fortæller, at i almindelighed ligger chance for overlevelse efter at have været totalt begravet i sne på omkring 50 procent. Og størstedelen af de overlevende har kun været begravet imellem 15 til 18 minutter.

- Så falder sandsynligheden kraftigt, og det er næsten kun, når et hulrum dannes ved en tilfældighed foran ansigtet, at man ellers overlever, siger Berghold og tilføjer, at det er et kapløb mod uret, og at redningsfolkene kun havde meget kort tid.

Luftmangel er forskellen
- Når prinsens genoplivning umiddelbart ikke var en succes, kan dette være en indikation på, at han blev kvalt af luftmangel, hvilket ofte fører til en uoprettelig hjerneskade eller død, fortæller Franz Berghold.

Franz Berghold fortæller yderligere, at nogle lavineofre kan blive meget nedkølede, men stadig overleve og gå ud af hospitalet et par dage senere, hvis de har fået luft.