Kongeligt interview er et krisetegn

Selv om Sveriges konge afviser alle beskyldninger, så er hans udtalelser tegn på en kongelig krise.

Den svenske konge Carl Gustafs udtalelser er et tegn på en kongelig krise i Sverige.(Foto: AP)
Den svenske konge Carl Gustafs udtalelser er et tegn på en kongelig krise i Sverige.(Foto: AP)

Når Sveriges kong Carl Gustaf vælger at udtale sig til den svenske presse om de seneste rygter om, han for eksempel har besøgt stripklubber, så er det i sig selv et krisetegn.

Det mener lektor i historie ved Københavns Universitet Jes Fabricius Møller, som er ekspert i royale forhold.

- Tavshed har været en meget vellykket strategi for eksempel for det danske kongehus. Det er ofte forbavsende effektivt. Men man må gå ud fra, at den svenske konge i denne her sag har følt sig tvunget til at give et interview, og det er i sig selv et krisetegn, siger Jes Fabricius Møller til Ritzau.

I et interview med det svenske nyhedsbureau TT afviser kongen mandag alle beskyldninger om, at han har besøgt stripklubber, og at der findes billeder, der kan være belastende for ham.

Men selvom der ikke er nogen beviser for, at rygterne er sande, så er sagen alligevel alvorlig, mener Jes Fabricius Møller.

- Det er den, fordi popularitet er meget vigtigt for et moderne kongehus. En moderne konstitutionel monark er meget afhængig af sin popularitet, og hvis den falder, så står han med et legitimeringsproblem, siger han.

Ifølge Jes Fabricius er det helt afgørende, hvordan den svenske befolkning reagerer på sagen.

- Om historierne er sande afgør ikke sagen. Det afgørende er, om svenskerne tror på kongen eller ej, siger han.

I den nye måling fra opinionsinstituttet Synovate får kongen kun opbakning fra 44 procent af de adspurgte til at blive på tronen. Næsten lige så mange, 41 procent, foretrækker kronprinsesse Victoria.

Dermed ligger den svenske konges popularitet allerede på den forkerte side af smertegrænsen, mener Jes Fabricius Møller.

- Det svenske kongehus har ikke de samme popularitetsrater, som det danske kongehus. Og den svenske konge er slet ikke så populær som den danske dronning. 50 procent er som tommelfingerregel en smertegrænse. 50 procent er i et konstitutionelt monarki ikke nogen overvældende tilslutning, siger Jes Fabricius Møller.